Ubedljivo najgora hrana za srce nam je omiljena

Zdravlje 28. jun 202208:42
Podeli:
loša hrana za srce
Foto: Profimedia

Pržena hrana nije zdrava za srce jer ima visok udeo zasićenih i trans masti, ali od svih prženih užitaka najgori je pomfrit.

Iako se danas restorani, posebno brze hrane često i otvoreno hvale specijalitetima na svinjskoj masti i i s brdom kalorija, lekari često napominju da zbog srca takvu hranu treba izbegavati uvek, bez obzira na životnu dob.

Nijedna namirnica neće izazvati infarkt i naglo zaustaviti rad srca, pa kardiolog dr Džef Eterton naglašava da možemo da uživamo baš u svakoj vrsti hrane, ali dokle god sledimo nepisano pravilo koje važi za sve životne radosti i užitke – ono o umerenosti.

U protivnom, nakon dugog konzumiranja velikih količina, ove namirnice najviše mogu da ugroze kardiovaskularno zdravlje, ističe kardiolog.

Pomfrit

Nijedna pržena hrana nije zapravo zdrava za srce jer svaka ima visok sadržaj zasićenih i trans masti, dve stvari koje bi trebalo da čine mali procenat naše ishrane. A od svih prženih užitaka pomfrit se pokazao kao najgori.

„Kao da ste uzeli komad čistog ugljenog hidrata, a zatim ga popržili i dobro posolili“, objašnjava dr Eterton, ali „problem je što nam tela žude za natrijumom i lošim masnoćama“.

Pomrit, savetuje on, pokušajte da zamenite zdravim grickalicama na biljnoj bazi koje su takođe ukusne.

Prerađeni mesni proizvodi (posebno kobasice)

Prerađeno meso nema dobru reputaciju među kardiolozima jer ta kategorija hrane (koja uključuje slaninu, šunku, kobasice i viršle) povećava rizik od zastoja srca. Ali suprotno uvreženom mišljenju, dr Eterton kaže da slanina nije najgora namirnica u kategoriji. Zbog većeg sadržaja zasićenih masti najgora je kobasica.

„Zato se možda možete osećati malo bolje ako za doručak uz jaja ispržite par komada slanine“, kaže doktor.

Pročitajte još:

Crveno meso

Crveno meso ima značajnu količinu holesterola i zasićenih masti i supstancu koja je poput amino-kiselina, L-karnitin, a loša je za zdravlje srca.

„Kako biste bili sigurni, ograničite unos nemasnog crvenog mesa na manje od 10 odsto ishane“, rekao je kardiolog za Thrillist, i dodaje da to, premda mnogi kažu da ne spada u crveno meso, važi i za svinjetinu koja je takođe puna zasićenih masti, prenosi N1.

BONUS VIDEO: Dr Katarina Bajec: Režim ishrane – „doživeti stotu“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar