holesterol
Foto: christopher smith / Alamy / Alamy / Profimedia

Možda je moguće sniziti nivo holesterola bez lekova, a ono što je potrebno je da zamenite namirnice koje inače jedete hranljivijim verzijama iste, ukazuje novo istraživanje klinike Mejo.

Utvrđeno je da konzumiranje dve porcije pomno osmišljene hrane dnevno smanjuje holesterol jednako efikasno kao i lekovi, i to u roku od 30 dana, navodi se u studiji objavljenoj u The Journal of Nutrition početkom februara.

Ova mala promena dovela je do ukupnog smanjenja LDL-a ili lošeg holesterola za devet odsto.

„To je zapanjujuće iz perspektive javnog zdravlja“, komentarisala je za Insider kardiologškinja i koautorka studije dr Elizabet Klodas.

Namirnice koje su korišćene u ovom istraživanju su klinički formulisane tako da obiluju hranljivim supstancama, poput vlakana, antioksidanasa i omega-3 masnih kiselina.

Rezultati ukazuju na to da bi dopuna zdravom hranom mogla da pomogne u smanjenju rizika od visokog holesterola bez lekova.

To je takođe obećavajući dokaz da se obrada hrane može koristiti za poboljšanje kvaliteta hranljivih supstanci, tvrde istraživači.

Oni su formulisali grickalice od sastojaka s dokazanim zdravstvenim prednostima, kao što su orasi, lan i bobičasto voće

U ovoj studiji učestvovale su 54 odrasle osobe sa povišenim nivoom holesterola. Studija je trajala četiri nedelje, prenosi N1.

Nakon mesec dana konzumiranja hranljivih namirnica učesnici su imali niži nivo holesterola, kao što su istraživači pretpostavili, ali promene su bile mnogo veće od očekivanih jer su njihove druge životne navike, na primer ishrana i vežbanje, ostali iste.

Dok se lekovi za snižavanje holesterola naširoko koriste i smatraju sigurnima, neki možda neće ili ne mogu da ih uzimaju, oko četiri odsto ljudi ima nuspojave. Studija ukazuje da bi hrana mogla da bude alternativna strategija.

Pročitajte još:

Prerađena hrana je obično manje zdrava, ali možda i ne mora da bude

Studija takođe ukazuje da bi se prerađena hrana, često na udaru kritika zbog zdravstvenih posledica, mogla da koristi za poboljšanje ishrane.

„Obrada lišava hranu ključnih komponenti važnih za zdravlje. Kod nas se to nije dogodilo“, ističe dr Klodas.

Iako je konzumiranje, celovite hrane povezano sa značajnim zdravstvenim prednostima, uključujući niži holesterol, unapred zapakovana hrana zapravo bi mogla da pružiti prikladniji put za ljude koji se bore s promenama, kaže Klodas.

„Moć ishrane je ogromna. Mala promena u tom smislu zato je zapravo velika promena. Uključite svakodnevno male promene u ishranu, a to će napraviti veliku razliku tokom vremena“, poručila je doktorka.

BONUS VIDEO: Biljke za jačanje imuniteta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram