Trovanje vitaminima
Trovanje vitaminima; Foto: - / Wavebreak / Profimedia

Konstantno slušamo kako su vitamini dobra stvar, ali u kojoj količini? To zavisi, naravno, od osobe do osobe. Ukoliko se pretera može da bude opasno po zdravlje.

Dok neki dobijaju dovoljno hranljivih supstanci iz raznovrsne ishrane, ima onih kojima je manjak vitamina ozbiljan i moraju da koriste dodatke.

Ali, stručnjaci upozoravaju da postoje negativne posledice ako uzimamo vitamine bez plana i programa.

Ako smatrate da vam je možda potrebno da nadomestite vitaminima hranljive supstance, svakako se prvo konsultujte sa svojim doktorom.

Što treba da znate pre uzimanja vitamina?

Dr Bajo Kari-Vinčel ističe da je najvažnije o svemu prvo porazgovarati sa doktorom.

„Mit je da vitamini ne mogu da škode. Naravno da mogu ako se uzimaju u prevelikim količinama, u kombinaciji sa nekim lekovima ili kod nekih hronična zdravstvena stanja. Zato, budite pažljivi“, ističe doktor.

Zašto uzimanje previše vitamina može da bude opasno?

Naše telo iz svakodnevne ishrane dobija vitamine A, C, D, E i K. Osim toga, naše telo samo proizvodi vitamine D i K. Zbog toga, dodatne doze kod nekih osoba mogu da izazovu zdravstvene komplikacije.

Predoziranje je moguće

Verovali ili ne, i vitaminima čovek može da se predozira. Kad je u pitanju vitamin D, na sajtu klinike Mejo napominju: “Trovanje vitaminom D, poznato i pod nazivom hipervitaminoza D, je retko, ali se radi o ozbiljnom stanju koje je posledica preterane koncentracije tog vitamina u telu.“

Pročitajte još:

Uzrok su najčešće dodaci ishrani, a ne sama ishrana ili izloženost suncu. To se događa zato što ljudsko telo reguliše količinu vitamina D koju dobija izlaganjem suncu ili iz hrane.

Glavna posledica trovanja vitaminom D je nakupljanje kalcijuma u krvi, odnosno hiperkalcijemija, što može da prouzrokuje mučninu i povraćanje, slabost i često mokrenje. Sve to može da prouzrokuje i bolove u kostima i probleme sa bubrezima.

Takođe, treba imati na umu da i na deklaraciji preparata može da bude pogrešnih informacija ili preterano naglašenog efekta.

Vitamin A

Previše vitamina A povezuje se sa mučninom, promenom u oštrini vida, glavoboljom i problemima sa koordinacijom. Velike količine vitamina A u trudnoći mogu da prouzrokuju i fizičke mane ploda ili mogu da imaju kontraindikacije ukoliko se uzimaju sa nekim lekovima.

Vitamin C

Vitamin C je dostupan u mnogim svakodnevnim namirnicama. Iako se vitamin C izbacuje iz organizma, kod prevelike količine može da dođe do glavobolje, povraćanja i grčeva u želucu, piše Eat This, Not That, prenosi N1 Zagreb.

***

Bonus video: Zdravo misli o pravilnoj suplementaciji vitaminima i mineralima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)