Med i luk
Med i luk; Foto: Slawomir Gawryluk / Alamy / Alamy / Profimedia

Da li ste i vi razočarani?

Kombinacija belog luka i meda, starinski je recept protiv prehlade i gripa koji je osvojio društvene mreže. I postao toliko popularan da su stručnjaci rešili da dovedu u pitanje njegovu efikasnost.

„Definitivni dokaz da mešavina belog luka i meda može sprečiti ili lečiti prehladu i grip ne postoji, a većina podrške dolazi iz ličnih svedočenja, a ne iz kliničkih istraživanja“, kaže za Health doktorka Melinda Ring, izvršna direktorka Osher centra za integrativno zdravlje na Univerzitetu Nortvestern.

Naime, iako se zna da se i beli luk i med mogu pohvaliti zdravstvenim prednostima, istraživanje o tome šta se dešava kada ih pomešate radi prevencije prehlade i gripa ne postoji.

@hoemgirl she used give me a spoonful everyday and i lowkey hated it but now im so grateful 😫 #garlicandhoney #garlic #homeremedy #homemade #koreanmomcooks ♬ original sound – Sarah 호정 Kim

„Ovaj trend se u poslednje vreme plasira i u medijima, i postoji mnogo pompe i mnogo nepotkrepljenih zdravstvenih tvrdnji o ovom prirodnom leku“, rekla je Šeron Palmer, registrovana dijetetičarka nutricionista iz Kalifornije.

Pročitajte još:

Pregled višestrukih studija iz 2021. otkrio je da je med bio efikasan u ublažavanju simptoma prehlade, učestalosti kašlja i jačine kašlja. Druga studija iz 2021. pokazala je da med može da stimuliše imuni sistem i da ima antiinflamatorne efekte. S druge strane, jedna starija studija sugeriše da pilule sa ekstraktom belog luka mogu povećati T ćelije u vašoj krvi – tip koji sprečava viruse. U studiji iz 2016. godine, ekstrakt je smanjio težinu prehlade i gripa. Studija iz 2020. godine potvrdila je „potencijalna“ antivirusna svojstva belog luka, dok je izveštaj iz 2021. istakao njegove antibakterijske supermoći.

Ali, kako deluju zajedno? Po hit receptu potrebno je da u teglu stavite beli luk i med te da ih ostavite da fermentišu zajedno.

Palmer kaže da ne zna za naučno istraživanje koje dokumentuje zdravstvene prednosti fermentisanog belog luka i meda.

Doduše, ispitivanje iz 2013. o korišćenju belog luka i etiopskog meda otkrilo je da bolje deluju zajedno nego pojedinačno protiv salmonele, E. coli i drugih bakterija. Laboratorijska studija iz iste godine testirala je sok od belog luka i med i pokazala da zajedno ubijaju sojeve bakterija Streptococcus i Staphilococcus.

Ipak, Heder Dejvis, nutricionistkinja u Nutrisenseu, ukazuje i na određene rizike.

„Rizik od botulizma je dokumentovan i u medu i u belom luku“, objasnila je ona. „Med može da sadrži različite zagađivače, uključujući pesticide, antibiotike, teške metale i druge toksične materijale.“

Pročitajte još:

Neki bi trebalo da budu posebno oprezni oko ove kombinacije: bebe mlađe od jedne godine ne bi trebalo da konzumiraju med. I, možda nije bezbedno za one koji su imunokompromitovani ili alergični na pčelinji polen, objasnila je Rejčel Dikman, dijetetičarka nutricionistkinja iz Njujorka, ali i dodala da je fermentisani beli luk u medu relativno „benigna intervencija sa nekoliko nedostataka“.

S obzirom na nedostatak konkretnih dokaza, Ring savetuje ljudima da koriste lek kao dodatni, a ne kao primarni tretman za prehladu ili grip. Takođe, preporučuje da prvo razgovarate sa svojim lekarom, posebno ako imate neke druge zdravstvene probleme ili uzimate druge lekove, uključujući antikoagulanse i lekove protiv dijabetesa.

Dejvis ističe da je najbolja opcija za prevenciju ili lečenje prehlade i gripa unositi adekvatne proteine, vitamine i minerale, a izbegavati ultra-prerađenu hranu, te da dobra hidratacija, dovoljno spavanja i izbegavanje stresa imaju naučno potvrđenu „sposobnost da podrže imunološko zdravlje tokom vremena“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar