svinjska mast
Foto: roberto hunger / Alamy / Alamy / Profimedia

Kako se priprema i koristi za probleme sa disajnim organima?

U skoro svakoj kući nekada je bila obavezna svinjska mast, ali ne samo za kuvanje već i kao ispomoć za razne boljke. Svinjska mast bila je poznato sredstvo u borbi protiv kašlja, ali u posebnoj formi – preprana u devet voda.

Domaćice su posebno pripremale mast za lečenje tako što bi odvojile jednu količinu nakon topljenja i temeljno je prale. Proces izgleda ovako – na kašiku masti sipa se pola čaše hladne vode, muti se sve drvenom varjačom desetak sekundi, ostavi se kratko da odstoji, pa se voda sa površine odlije. Postupak se ponavlja devet puta i na kraju se dobija izrazito bela mast, piše magicnobilje.com.

Kod problema sa disajnim organima ona se koristi na više načina. Kod dece se može samo blago ugrejati, pa namazati na grudni koš, prekriti gazom, pa folijom, a onda detetu treba obući majicu i pidžamu. Treba da tako prespava, a sutradan uveče se ceo postupak može ponoviti.

Kod starijih koža se prvo može namazati prepranom mašću, pa zatim priviti obloga od komovice. Takođe valja utopliti osobu i ostaviti je da tako prespava. Prema još jednom starinskom receptu, preprana mast se može pomešati sa malo rakije, pa se onda tom mešavinom natopi obloga.

Pročitajte još:

Smatra se da mast umiruje upalne procese i izvlači temperaturu, a veruje se i da pomaže kod upale sinusa.

Ipak, pre primene bilo kakvih narodskih lekova obavezno je konsultovati se sa lekarom koji će najbolje proceniti odgovarajuću terapiju za vaš zdravstveni problem.

BONUS VIDEO: Dr Katarina Bajec: Gde grešimo kada sami lečimo prehlade?

Komentari

Svi komentari (0)