Vežbanje
Vežbanje; Foto: Tetra Images / Tetra Images / Profimedia

Problemi sa zdravljem u poznijim godinama su česti, posebno kada se radi o zglobovima, kostima i mišićima. Jedna od bolesti novog veka, budući da se počela javljati sve više poslednjih decenija sa promenama u navikama životnim, jeste sarkopenija.

Gubitak mišićne mase je problem sa kojim se sve više ljudi sreće, a posebno oni preko 80 godina, kada se kretanje značajno smanji. Iako naočigled ovo nije zdravstveni problem koji izaziva bolove, tegobe, on utiče na kvalitet života. Ono što je u velikoj meri poražavajuće jeste činjenica da se zbog određenih životnih navika, ali i poslovnih obaveza, sa sarkopenijom susreće skoro svaka druga osoba preko 50 godina.

Zašto su mišići potrebni i zašto se gube?

Iako estetski lepo izgledaju, uloga mišića je daleko veća. Najpre, njihovo postojanje obezbeđuje laku pokretljivost, veću snagu i dobar osećaj u organizmu. Samo mišićno tkivo predstavlja glavni sagorevač kalorija, pa u poznijim godinama, ali i u srednjim, kada dođe do njihovog opadanja, dolazi i do opasnosti od preterane gojaznosti.

Mišići aktivno učestvuju u metaboličkim procesima glukoze i insulina, pa je tako sarkopenija, kao gubitak mišićne mase, opasna i zbog mogućnosti da se pojavi dijabetes tipa 2. Mišići svojim opadanjem dovode i do opadanja imuniteta, odbrambenog mehanizma organizma, što je posebno izraženo kako se stari. I tako se mogu ređati i ređati razlozi zbog kojih valja voditi računa o mišićnoj masi, a kako se to radi?

Sarkopenija može da nastane kao posledica više uzročnika, međutim, dva su najčešća: ishrana i životni stil. Kao bolest novog veka, to znači da nastaje zbog slabog kretanja, nepostojanja fizičke aktivnosti, a do pre nekoliko decenija skoro da nije bilo osobe koja nije bila fizički aktivna svakog dana. Mišićima je uz to potrebna određena ishrana, a moderno doba donosi sa sobom sve lošije namirnice, sve manje kvaliteta u obrocima, što šteti mišićima, zglobovima, kostima, celokupnom organizmu.

Gubitak mišićne mase može da se suzbije na različite načine, da se prevenira, tu su najpre fizička aktivnost, kvalitetna ishrana, posebno obogađena proteinima i vlaknima, ali uz to postoje i određeni dodaci koje valja koristiti u ishrani, posebno u zrelijim godinama, a među njima su i omega 3 masne kiseline.

Omega 3 masne kiseline i sarkopenija

Benefiti koje imaju omega 3 masne kiseline su brojne, o njima bi moglo dosta redova da se napiše kako bi se svi obuhvatili, ali ovog puta se svodimo na njihov učinak kada su mišići u pitanju. Jedno od dejstava koje imaju jeste pozitivan uticaj na određene upalne procese koji štete mišićnoj masi, pa ublažavanjem tih upalnih procesa, smanjuje se i negativan odraz na sam mišić. Pored toga, omega 3 masne kiseline utiču na regulisanje osetljivosti mišića na insulin, zbog čega mišići mogu da dobiju potrebnu energiju za svoju održivost, a već smo videli kakvu mišići i insulin imaju vezu.

Jedna od najvažnijih stvari jeste to da omega 3 masne kiseline stimulišu sintezu proteina u mišićima i to aktiviranjem hormona rasta, što znači da oni dobijaju stimulaciju da se održavaju i obnavljaju, jačaju, a ne da se gube, pa je njhov značaj u čuvanju od sarkopenije jako veliki.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)