Filip Bošković Filip Bošković Foto:EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI; printscreen RTS

Filip Bošković je doktorand Kembridža i uz pomoć tima sa tog univerziteta napravio je novi test na koronavirus, brži i specifčniji od PCR testa. Test "pokriva" širok dijapazon virusa i bakterija koji su uzročnici upala disajnih puteva.

U video-uključenju za RTS Bošković kaže da je ono što su hteli da urade je da reše problem glavnog testiranja, gde može da se testira jedan ili mali broj uzoraka istovremeno, tako da je ključno bilo da mogu da izbace lažno pozitivne i da detektuju sve varijante korone u jednom testu, da ne mora da se radi sekvenciranje genoma koje je skupo i ne radi se rutinski za dijagnostiku.

Prema njegovim rečima, glavna prednost testa koji su napravili je u tome da u okviru jednog testa mogu da se izaberu i promene koje varijante sojeva virusa žele da detektuju.

Pročitajte još:

Prema njegovim rečima, kada će test biti primenljiv u svetu zavisi od komercijalnih partnera, do koje mere će oni želeti da idu u komercijalizaciju.

„Ovaj test ima veliki uticaj na dijagnostiku svih virusa, ne samo respiratornih već i drugih virusnih i bakterijskih oboljenja. Očekujem da ćemo već ove godine imati prvu komercijalnu vrednost“, naglašava Filip Bošković.

Dodaje da glavna stvar koja utiče na cenu testa je više platiti ljude koji će to da osmisle, a druga stvar je marža, odnosno koliko će ko da uzme između inicijalne vrednosti samih komponenti i administracije do konačnog određivanja cene.

„Trebalo bi da bude jeftiniji, ali to sve zavisi od različitih parametara koji su neophodni za identifikaciju patogena“, poručuje doktorand Kembridža.

Što se tiče situacije u vezi sa pandemijom koronavirusa Bošković kaže da Engleska, ali i druge zemlje sada pokušavaju da naprave probna masovna okupljanja.

„Engleska ima veliki broj vakcinisanih, preko 50 posto odraslog stanovništva je već vakcinisano tako da sa te strane postoji dobra imunološka podloga. Videćemo kako će se situacija dalje razvijati. Engleska je zvanično na putu otvaranja, odnosno imamo plan kako da do leta dođemo do momenta kada ćemo moći da se vratimo u normalu“, poručuje Filip Bošković.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar