Koji test na antitela je najbolji

Zdravlje 25. Feb. 202113:24 > 14:21
Share:
test antitela
Foto: Frederic J. BROWN / AFP / Profimedia

S ili N protein, kvalitativni ili semikvantitativni – da se čoveku zavrti u glavi, a samo je pomislio da proveri ima li antitela na koronu. Dr Danica Ćujić, medicinski biohemičar i naučni saradnik INEP-a, za portal Nova.rs govori čime da se vodimo kad pođemo u laboratoriju na test na antitela.

Pođeš u laboratoriju da vidiš imaš li antitela i misliš dovoljno je zatražiš – test na antitela na koronu. Ipak, nije tako jednostavno jer različite laboratorije rade različite testove budući da ne postoji univerzalan parametar, pa sve to ovu proveru zakomplikuje.

Za početak ono osnovno, što nam je većini jasno, jeste da za proveru antitela na koronavirus treba raditi serološki test (iz krvi) klase IgG. On pokazuje odgovor tela na infekciju, bilo da ste preležali kovid, bilo da ste primili vakcinu.

S ili N protein

Sledeća stavka je razlika između S proteina i N proteina u testu, budući da neki testovi obuhvataju jedan, a neki drugi. Taj parametar zavisi od vakcine koju ste primili.

“Ko je primio Fajzerovu vakcinu, Sputnjik i AstraZeneku, treba da radi test koji detektuje antitela na S protein. Oni koji su primili kinesku vakcinu, koja je zasnovana na mrtvom virusu, treba da rade test koji detektuje antitela na S ili N protein. Pritom, nećete pogrešiti ako posle bilo koje vakcine uradite test na S protein jer se on odnosi na sve vakcine”, kaže Danica Ćijić iz INEP-a.

Kvalitativni ili kvantitativni

Osim različitih proteina, zabuna nastaje i sa takozvanim kvalitativnim, odnosno kvantitativnim i semikvantitativnim testovima.

Danica Ćijić govori šta koji test predstavlja i koji zapravo treba raditi, budući da ne postoji standard, neki univerzalni test koji rezultate u svim laboratorijama prikazuje na isti način.

“Za sada svi testovi mogu da budu kvalitativni. Taj test pokazuje da li imamo ili nemamo antitela, pa bude ili pozitivan ili negativan. S druge strane, kvantitativni test po pravilu pokazuje količinu antitela, ali ti testovi su faktički semikvantitativni jer se ne zna sasvim sigurno ta količina antitela, već okvirno”, priča Danica Ćijić o testovima koji su nam na raspolaganju u laboratorijama u Srbiji.

Pročitajte još:

Ona stoga napominje da je bolje raditi te semikvantitativne testove jer oni makar donekle govore koliko antitela imamo, a usput govore i da li antitela uopšte imamo.

Ipak, naša sagovornica podvlači da je u svemu najbitnije ima li antitela ili ne, posebno jer se njihova količina vremenom može promeniti.

Dakle, ako se uputite u laboratoriju da biste proverili jeste li zaštićeniji od korone, najbolje je da tražite – IgG serološki semikvantitativni test za antitela na S protein. Tako ćete znati imate li antitela i okvirno koliko ih imate.

Pritom, ako naknadno test budete radili ponovo kako biste pratili razvoj antitela, najbolje je da radite isti test kao prethodni put da biste mogli da uporedite parametre.

Danica Ćijić podseća i da test na antitela ne treba raditi odmah nakon vakcine, već dve do tri nedelje posle druge doze. Takođe, ne treba se opuštati jer je zaražavanje moguće odmah nakon vakcine dok se antitela ne razviju.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Your comment