Srpski lekar otkriva zašto vas boli ruka nakon vakcine

Zdravlje 22. feb. 202113:09
Podeli:
vakcina
Ilustracija Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Očekivane nuspojave nakon kineske vakcine Sinofarm su bol na mestu uboda, umor, ponekad i blago povišena temperatura. Međutim, oticanje i crvenilo oko mesta uboda verovatno je rezultat greške pri davanju vakcine.

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva objasnio je da su očekivane reakcije na kinesku vakcinu „bolovi u mišićima, u zglobovima, povišena temperatura, glavobolja, mučnina i one su se prolazile za nekoliko dana“. Ipak, neki se žale i na crvenilo, otok, vrelinu oko mesta uboda.

„To može da bude i greška u tehnici davanja“, smatra epidemiolog dr Radmilo Petrović. „Kod davanja kineske vakcine mora se voditi računa da se da duboko intramuskularno da ne bi bilo takvih reakcija. Dakle, igla mora da uđe dva-tri centimetra duboko u rameni mišić, ne sme vakcina da dospe u kožu. Takođe, mora da se vodi računa da se vakcina daje suvom iglom“, napominje Petrović koji je nedavno u akciji portala Nova.rs „Struka protiv korone“ objasnio i kako se pravilno daje vakcina.

Stvar je, kaže, u adjuvansu koji se dodaje vakcinama se da bi se povećala imunogenost antigena, a koji u koži može da izazove crvenilo, bolni otok, otvrdnuće…

Pročitajte još:

„To je aluminijum hidroksid koji se dodaje u maloj količini za duže i jače dejstvo vakcine, a taj spoj u dodiru sa kožom ili potkožnim tkivom može da izazove lokalnu reakciju na koži“, pojašnjava nam. „Ne znam da li ga sadrže i druge vakcine, ali za kinesku sam čitao sastav, ona radi kao klasične vakcine i sadrži adjuvans. Na primer, vakcina protiv gripa koja je pravljena bez tog adjuvansa 10 godina se koristila i nije bilo tih slučajeva“, kaže Petrović.

„Ali i kad se desi, ništa nije strašno. Crvenilo, bol, otok prođu za dan dva, može da se desi malaksalost, blaga temperatura… To su sve blage reakcije koje su očekivane. Nekih neuroloških reakcija nema“, podseća Petrović.

I sam je, kaže, primio kinesku vakcinu, i nije imao nikakvih reakcija.

„Ni ja, ni sinovi, ni prijatelji… Niko nikakvu reakciju nije imao“, ponavlja naš sagovornik.

Ipak, iskustva ljudi u Srbiji s kineskom vakcinom i ovog puta su različita. Pitali smo neke od njih da uporede kako su se osećali nakon prve i nakon druge doze.

„Ovog puta, reakcija na vakcinu je intenzivnija. Ponovo isti metalni ukus u ustima kao kod prve doze, sam ubod je boleo manje, ali me ruka, evo već treći dan i dalje boli i trne. Mesto uboda je vrelo i blago naduveno. Prespavala sam ceo vikend. I još mi se spava.“ (Tamara, 46)

„Samu vakcinu nisam osetio, nije bilo ni otoka, ni crvenila, evo ne vidi se ni tačkica od uboda. Možda mi se samo spavalo malo više tog dana.“ (Ivan, 44)

„Prvu dozu nisam ni osetila, ni sam ubod, ni bilo šta posle. Posle druge, tri dana kasnije, ruka me još boli i trne. Bukvalno se noću budim kad se slučajno okrenem na tu stranu, osećaj je kao da imam neku veliku modricu na nadlaktici. Prvo sam mislila da natiče, ali nije, oko mesta uboda se napravio samo crveni pečat, kao čvorić, veličine kovanice.“ (Ana, 36)

„Posle revakcine su mi reakcije blaže nego posle prve doze. Mesto uboda me boli dva dana kao i prošli put. I sad sam prespavala pola dana, ali manje sam bila ošamućena nego posle prve doze.“ (Bojana, 44)

„Bukvalno nisam osetio nikakvu promenu, niti bilo kakav bol. Samo blago zatezanje prilikom podizanja ruke u koju sam primio vakcinu, ali je to bilo daleko manje nego posle prve doze. Stvarno sam se osećao odlično, bez bilo kakvih problema i taj dan, kao i u danima posle, nije bilo ni temperature, pospanosti, niti bilo čega sličnog.“ (Nebojša, 32)

„Za razliku od prve koju nisam osetila, druga me je bolela. Dva dana nakon vakcinacije me boli ruka, posebno na dodir. A dan kasnije mi se dosta spavalo. Osim toga, nemam nekih drugih reakcija“, Milica (28).

„Ništa, nikakvih problema nisam imala ni nakon prve, ni nakon druge doze. Malo me je bolela ruka tog dana, sledećeg ni to.“ (Milena, 64)

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar