Sve nuspojave vakcina protiv korone

Zdravlje 04. dec. 202012:19
Podeli:
Foto:EPA-EFE/Javier Cebollada

Sve bliže smo vakcinisanju protiv kovida 19, zbog čega se nameće niz važnih pitanja. Jedno je i kakve nuspojave možemo da očekujemo od vakcina koje se ovih dana spominju.

Većina ljudi koja primi vakcinu protiv kovida 19 osetiće neke nuspojave, naročito nakon druge doze, piše USA Today.

Svi vodeći kandidati za vakcinu prijavili su blage do umerene nuspojave. Najčešće je u pitanju bol na delu tela gde je primljena injekcija, umor i zamor mišića i zglobova na dan ili dva.

„Mesto na ramenu gde sam dobila injekciju je malo oteklo i bilo upaljeno nekoliko dana, pa nisam mogla da ležim na toj strani niti da držim šolju kafe tom rukom“, opisala je novinarka koja je bila „zamorče“ Moderna vakcine.

Pročitajte još:

„Bolna ruka i zamor od par dana su mnogo bolji od kovida“, kaže dr Vilijam Šafner, profesor javnog zdravstva i preventivne medicine s Vanderbilt univerziteta.

Ako neko ima negativne reakcije na vakcinu, verovatno će ih primetiti u prvih šest nedelja nakon vakcinisanja, tvrde medicinski stručnjaci.

Ipak, dugoročni efekti vakcine još nisu poznati i neće biti dok se ne završe sve kliničke studije, a korisne informacije dobiće se i od dugoročnog praćenja vakcinisanih osoba, koje će trajati godinama.

Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), kovid 19 je posebno rizičan za trudnice, ali zasad nema podataka o tome kako trudnice reagiraju na vakcine Fajzera i Moderne jer nisu bile uključene u klinička ispitivanja, prenosi Index. Stručnjaci i dalje raspravljaju o tome da li treba ispitivati vakcine i na trudnicama, zbog mogućih komplikacija.

Pročitajte još:

Fajzer i Moderna još nisu objavili ni informacije iz treće faze ispitivanja o tome koji je nivo imuniteta koji stekne osoba nakon prve doze njihove vakcine. Ispitivanja u ranijim fazama pokazala su da su dve doze dovoljne da se stekne snažna i izdržljiva zaštita.

Međutim, iako vakcine dokazano štite protiv virusa, ne postoje podaci koji kažu koliko dugo ta zaštita može da potraje, ističe Šafner.

„Ta zaštita može vremenom nestati, a vi opet postati osetljivi“, rekao je.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar