Užina je odličan način da nahranimo telo između većih obroka. Zapravo, grickanje može čak pomoći u smanjenju rizika od raka.
Američki institut za istraživanje raka i Svetski fond za istraživanje raka procenjuju da se između 30 i 40 odsto svih vrsta raka može sprečiti ishranom i vežbom. Dakle, puno toga zavisi od onog za čim posežemo kada nas uhvati glad.
U tom kontekstu, onkološkinja dr Lori A. Alfons otkrila je svoju omiljenu užinu koja zadovoljava želju za grickanjem, a čak može i da smanji rizik od raka, prenosi Index.hr.
Kad dr Alfons poželi popodnevnu užinu, posegne za šakom mešanih orašastih plodova. Omiljeni su joj bademi, indijski oraščići i pistaći.
„Ova grickalica izvrstan je izvor proteina i podiže nivo energije tokom popodnevnog umora“, rekla je za Parade.
Prema studiji iz 2023. godine, samo 28 grama orašastih plodova dnevno (otprilike šaka) povezano je sa smanjenjem smrtnosti od raka za 21 odsto. To je zato što su orašasti plodovi dobar izvor bioaktivnih spojeva koji pomažu smanjenju upale i sprečavaju nastanak ili razmnožavanje ćelija raka.
Orašasti plodovi su dobar izvor proteina, vlakana, vitamina E i folne kiseline, svih nutrijenata koji igraju ulogu u prevenciji raka.
Kad kupujemo orašaste plodove, dr Alfonse savetuje da biramo one bez dodate soli ili šećera. Ako želimo dodati malo ukusa, možemo ih posipati različitim začinima poput ruzmarina, majčine dušice ili kurkume.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare