Osobe koje su se pridržavale ishrane bez mesa imale su 73 odsto niže šanse da dožive „umereno do teški“ oblik kovida 19, u poređenju sa onima koji jedu hranu životinjskog porekla.
Prema novom velikom istraživanju, veganska, bezmesna ishrana i ishrana bez namirnica životinjskog porekla mogla bi da smanji težinu infekcije kovid 19, pišu na sajtu eKlinika.
Studija objavljena u časopisu BMJ Nutrition, Prevention & Health istraživala je vezu između bolesti i različitih prehrambenih obrazaca. Pratila je više od 2.300 zdravstvenih radnika, iz šest zemalja sa „značajnom izloženošću“ infekciji kovid 19.
Kad se ne jede meso – lakši je oblik bolesti
Od učesnika je zatraženo da popune onlajn anketu koja traje više od dva meseca – pružajući informacije o demografskim karakteristikama, informacijama o ishrani i ishodima kovida 19. Od 568 pozitivnih slučajeva – 138 ispitanika prijavilo je umerenu do tešku težinu bolesti, 30 osoba imalo je vrlo blagu do blagu težinu infekcije. Anketa je pokazala da su učesnici koji su se pridržavali veganske ishrane, one koja ne podrazumeva konzumaciju mesa, imali 73 odsto, odnosno 59 procenata manje šanse da dobiju umeren ili ozbiljan oblik kovida. Međutim, oni čija se ishrana zasnivala na namirnicama sa niskim sadržajem ugljenih hidrata i visokim sadržajem proteina imali su veće šanse da njihova težina bolesti postane umerena ili se pretvori u težak oblik infekcije.
Može li se veganska ishrana boriti protiv kovida
Iako se kaže da je ovo prva zvanična studija koja povezuje težinu kovida 19 sa ishranom, stručnjaci su od početka pandemije mnogo više preporučivali biljnu ishranu. Veganska dobrotvorna organizacija Viva! navodi da su stanja kao što su kardiovaskularne bolesti, hipertenzija, gojaznost, dijabetes i rak „glavni osnovni uzroci zbog kojih je verovatnije da će kovid 19 rezultirati teškom, po život opasnoj bolesti“. S obzirom na to da biljna ishrana može da pomogne ljudima da smršaju, promene pravac u kojem se kreće dijabetes, smanje krvni pritisak i holesterol – sveukupno smanjujući rizik od teškog oblika kovida.
Gojaznost povećava rizik od ozbiljne bolesti
Poznati medicinski stručnjak dr Greger takođe je izneo sličnu tvrdnju.
„Jedan od razloga zašto SAD sada ima najveći broj smrtnih slučajeva, u poređenju sa bilo kojom drugom zemljom na svetu, upravo je zbog postojećih uslova. Gojaznost, dijabetes tip 2, bolesti srca, hipertenzija … Svako od ovih stanja ne može se samo sprečiti i zaustaviti, već poništiti dovoljno zdravom biljnom ishranom. Gojaznost povećava rizik od teškog toka kovida 19 za šest do sedam puta. I to važi za indeks telesne mase BMI veći od 28. A to čak nije ni gojazno, to je samo prekomerna težina“, naglasio je dr Greger.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare