Faktor rizika za teži oblik kovida koji svi zaboravljamo

Zdravlje 21. apr. 202113:28
Podeli:
faktor rizika za kovid
Foto: EPA-EFE/Attila Balazs

Fizička neaktivnost povezana je sa težim oblikom kovida 19 i povećanim rizikom od umiranja od infekcije, otkriva veliko američko istraživanje.

Pacijenti oboleli od kovida 19, koji su bili konstantno neaktivni tokom dve godine pre pandemije, češće su bili hospitalizovani i češće su umirali od kovida 19, u poređenju sa fizičko aktivnim pacijentima.

Pročitajte još:

To je pokazala studija objavljena u British Journal of Sports Medicine. Kao faktor rizika za teži oblik kovida 19, fizičku neaktivnost nadmašili su samo starost i transplantacija organa.

Kako bi istražili uticaj fizičke aktivnosti na težinu infekcije, hospitalizaciju i smrt, naučnici su analizirali podatke o 48.440 odraslih kovid pacijenata između januara i oktobra 2020. godine.

Prosečna starost pacijenata bila je 47 godina. Skoro dve trećine su bile žene (62 odsto). Otprilike polovina ispitanika nije imala prethodne bolesti kao što su dijabetes, kardiovaskularni problemi, bolesti bubrega i rak.

Skoro svako peti (18 odsto) imao je samo jednu prethodnu bolest, a skoro trećina (32 odsto) ispitanih su imali dve ili više.

teretana; vežbanje; fitnes
Foto: EPA-EFE/Manuel Bruque

U okviru studije, ispitanici su morali da prijavljuju nivo redovne fizičke aktivnosti u periodu od marta 2018. do marta 2020. Podeljeni su u tri grupe. Neaktivni su bili oni koji su imali manje od 10 minuta aktivnosti nedeljno, srednje aktivni oni koji su imali do 150 minuta, a visoko aktivne su bile osobe koje su imale više od 150 minuta neke vrste treninga nedeljno.

Nakon uzimanja u obzir faktora kao što su rasa, starost i osnovni medicinski uslovi, pacijenti koji su  bili fizički neaktivni imali su dvostruke veće šanse za hospitalizaciju od onih koji su bili visoko aktivni.

Takođe je zaključeno da je 73 odsto verovatnije da će im biti potrebna intenzivna nega, a 2.5 odsto je verovatnije da će umreti od infekcije.

Autori studije apelovali su na nadležna zdravstvena tela širom sveta da ukažu građanima kako je vežbanje jedan od najvažnijih oblika preventive u borbi protiv kovida 19.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar