Med je jedan od najcenjenijih prirodnih proizvoda još od davnih dana, a koristi se ne samo kao prirodni proizvod i zaslađivač već i u tradicionalnoj medicini kao pomoć pri lečenju različitih stanja, od ublažavanja kašlja i grlobolje do zaceljivanja rana.
Danas se zna za oko 300 različitih vrsta meda. Med se više od 80% sastoji od ugljenohidrata, a nešto manje od 20% od vode. Studijama je otkriveno više od 600 komponenti u medu koje imaju potencijalno blagotvorno dejstvo na čovekovo zdravlje.
Što se tiče sastava ugljenohidrata, dominira fruktoza, nakon čega slede glukoza, maltoza i ostali šećeri. Od vitamina dominiraju vitamini B grupe i C vitamin, a od minerala kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, natrijum… Uz to obiluje bioaktivnim komponentama poput flavonoida i polifenola.
Svetle boje, vrlo slatkog i prijatnog ukusa zbog visokog udela fruktoze, a niskog udela saharoze. Često se koristi kao dodatak čajevima. Smatra se da ima protivupalno dejstvo, deluje blagotvorno na jetru i probavni sistem.
Svetložut, prijatnog ukusa. Deluje blagotvorno na proces probave i ceo probavni sistem, ima antioksidativno dejstvo zbog čega ima pozitivan učinak na kardiovaskularni sistem. Pomaže u zaceljivanju rana i u borbi protiv prehlade, grlobolje i kašlja. Deluje tako da olakšava iskašljavanje i pospešuje izbacivanje sekreta iz disajnih organa.
Tamne boje, gotovo smeđe. Ima posebnu aromu, mrvicu gorkast ukus. Pomaže kod prehlada i kašlja, bronhitisa, ima antimikrobna, antibakterijska i antiseptička svojstva. Bogat vitaminima B grupe i vitaminom C.
Med od raznog livadskog cveća. Pomaže u borbi protiv infekcija, bogat je antioksidansima, pomaže u zaceljivanju rana, deluje blagotvorno na probavni sistem.
Bogatog ukusa, boja može biti i svetlija i tamnija, pomaže u funkcionisanju gornjih disajnih puteva, deluje blagotvorno kod bronhitisa i kašlja. Ima umirujuće dejstvo, pomaže probavu i smanjuje nadutost.
***
Bonus video: Dr Dragana Jovanović: Uporan kašalj zbog kog se treba javiti lekaru
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: