Opekotine od sunca
Opekotine od sunca; Foto: nieriss / Alamy / Alamy / Profimedia

Svakom se desilo bar jednom da je izgoreo na suncu, a u sezoni letovanja dobro je znati I odmah primeniti trikove koji mogu pomoći u tom slučaju. Dr Aleksandra Radosavljević, DokTok lekarka opšte medicine i specijalizant dermatovenerologije, otkriva neke.

“Glavni krivci za opekotine su UVA i UVB zraci, koji iz atmosfere stižu direktno do kože. Samo oštećenje zavisi od tipa kože, odnosno fototipa, kao i dužine ekspozicije sunčevom zračenju i perioda tokom dana kada je koža izlagana. Najopasnija su duža izlaganja svetlije prebojene kože u dužem vremenskom intervalu u periodu od 10 do 17h”, objašnjava dr Radosavljević.

Lekari uvek napominju da je opasno izlagati se direktnom sunčevom zračenju u tom periodu, da uvek pre izlaska na otvoreno treba naneti antisolarnu zaštitu koja pokriva i UVA i UVB spektar (naznačeno na preparatu) na sve delove tela (ne zaboraviti šake, stopala i uši), da treba uzimati minimum 1.5-2 l vode tokom dana i nositi udobnu odeću i šešire.

Ukoliko se ipak desi da izgorite, može da se desi da bude potrebna i medicinska intervencija.

“Opekotine na koži se manifestuju u vidu crvenila, otoka, bola, pa i nastanka bula (plikova), što je već stadijum kada treba da se obratite lekaru. Plikove nikako ne treba bušiti, već pustiti stručnom licu da pomogne”, napominje dr Radosavljević, a daje uputstvo šta uraditi ukoliko je ipak prisutno samo crvenilo uz otok i subjektivan osećaj peckanja i bola:

– Ohladite regiju, bilo tušem ili hladnom kupkom u kadi, obilno je hidrirajte gelom ili kremom sa pomoćnim suspstancama poput krastavca ili aloe vere (većina na sebi ima oznaku “after sun”).

Pročitajte još:

– Ne izlažite se dalje sunčevom zračenju i uzimajte što više vode, minimum 2l dnevno, kao i hranu bogatu vodom, poput lubenice i dinje, supa i čorbi. Kompletna rehidracija je esencijalna za oporavak.

– Nemojte prekrivati kožu uskom odećom, nanositi uljane preparate i preparate masne i teške teksture.

– Ukoliko uz kožne manifestacije postoji i povišena telesna temperatura, osećaj malaksalosti, glavobolja, mučnina, šanse su da je u pitanju sunčanica, zbog čega je indikovano odmah otići na lekarski pregled, s obzirom da to stanje može biti i životno ugrožavajuće.

***

Bonus video: Dr Bajec: Greška je ako kremu za sunce koristimo samo na plaži

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)