koprivnjača
Koprivnjača; Foto: Ildar Abulkhanov / Alamy / Alamy / Profimedia

Koprivnjača se uglavnom pojavljuje kao osip koji mnogo svrbi. Uzroci su mnogi – od uske odeće pa sve do raznih alergena

Šta je urtikarija (koprivnjača)

Koprivnjača se zove još i urtikarija i to je zapravo izbočina na koži u obliku bradavice koja je obično crvene boje ili boje mesa i može se pojaviti u većim ili manjim mrljama.

Tipovi koprivnjače

Postoji nekoliko oblika koprivnjače a dva najčešća su hronična i idiopatska.

Hronična koprivnjača može biti veoma neprijatna zbog jakog svraba koji ometa normalno funkcionisanje osobe. Grupe bradavica se mogu pojaviti na bilo kom delu tela, mogu biti različite veličine, oblika, boje. Jedan od glavnih simptoma ove koprivnjače je jak svrab koji može biti propraćen napadima, koji se javljaju ako ste pod stresom ili dok vežbate.

Idiopatska koprivnjača se razlikuje od hronične koprivnjače po tome što osip nema direktan uzrok. Najčešće oboljevaju ljudi koji imaju između 20 i 40 godina. Doktori i dalje ne znaju šta je uzrokuje ali postoje neki potencijalni okidači kojih bi trebalo da budete svesni, kako biste bolje razumeli ovu bolest. Stres, lekovi, druge bolesti, kućni ljubimci, određena hrana – sve to može dodatno nadražiti koprivnjaču. Čak i boravak u prirodi ili uska garderoba mogu izazvati dodatne reakcije na vašoj koži.

Koprivnjača uzroci

Solarna koprivnjača je zapravo alergija na sunce, koja uzrokuje osip na koži čim se izložite suncu. Već nakon nekoliko minuta kreće svrab i pojavljuju se bradavice i mrlje koje mogu trajati i do nekoliko sati. Uzrok je nepoznat ali se simptomi mogu lečiti.

Toplota takođe može biti okidač za pojavu koprivnjače. Telesna temperatura može porasti od vežbanja, kupanja, vruće ili začinjene hrane i simptomi su slični kao i kod solarne koprivnjače. Crvene bradavice koje svrbe i pojavljuju se u grupicama.

Hladna koprivnjača se pojavljuje kada se izložite hladnoći i reakcija na koži se može videti i nakon nekoliko minuta. Najčešće se javlja kod mladih i uglavnom je izaziva plivanje u hladnoj vodi.

U većini slučajeva, alergijska reakcija na antibiotike je blaga i ispoljava se kroz osip, kašljanje i stezanje grla što može izazvati poteškoće u disanju.
Koprivnjača od stresa često pogađa ljude koji već imaju neki problem sa kožom. Kada ste pod stresom u telu se oslobađaju hemikalije koje vašu kožu čine još osetljivijom.

Koprivnjaču koja nastaje na nervnoj bazi izaziva stres, što je logično. Na koži se i te kako mogu videti posledice stresa i anksioznosti. Ova koprivnjača je skoro uvek praćena drugim simptomima.

Koprivnjača od znoja zahvata sve uzraste a u potencijalnoj opasnosti su svi oni koji treniraju, borave u toplom, kupaju se u toploj vodi ili često doživljavaju stres. Znojenje može izazvati intenzivan svrab i zbog toga se u ovim slučajevima preporučuje često tuširanje.

Koprivnjaču može izazvati i određena hrana poput orašastih plodova, mleka, jaja, ribe, kikirikija, pšenice. Postoje i aditivi koji izazivaju oslobađanje histamina koji izaziva pojavu koprivnjače.

Koprivnjača kod odraslih

Jako je teško utvrditi zašto se koprivnjača pojavljuje kod odraslih ali jedan od najčešćih uzroka su antibiotici. Dakle, ako imate koprivnjaču a ne znate koji je uzrok proverite da li uzimate lekove iz grupe nesteroidnih antireumatika, aspirin, azo boje i benzoate. Ako je to slučaj možda bi trebalo da ih izbegavate ali se pre toga obavezno konsultujte sa lekarom.

Koprivnjača kod beba i dece

Koprivnjača kod beba može biti učestala stvar jer su bebe jako osetljive na dosta stvari. Osipi kod beba obično ne treba da vas brinu previše jer prolaze sami od sebe. Ako vaše dete ima osetljivu kožu, iritacija se može pojaviti u prvih nekoliko meseci života na bilo kom delu tela, uključujući i lice.

Foto: Viacheslav Iakobchuk / Alamy / Alamy / Profimedia

Koprivnjača se ispoljava kao mala izbočina koja može biti rasprostranjena u veće i manje mrlje. Bez obzira na astarost vašeg deteta, ono povremeno može dobiti veći ili manji osip. Identifikovanje uzroka može biti teško jer se u većini slučajeva uzrok ne može utvrditi. Dovoljno je da beba dodirne nešto i da se na koži pojavi alergijska reakcija.

Jedan od mogućih uzroka je i virusna infekcija i tada se osip može pojaviti na celom telu. Propratni simptomi mogu biti i visoka temperatura, kašalj ili dijareja.

Beba može imati koprivnjaču i ako ima alergiju na određene supstance koje joj ne prijaju. Pre nego što se pojavi koprivnjača, ustanovite šta je jela beba, da li ste joj možda davali neke lekove, da li bila u kontaktu sa životinjama i da li je bila napolju.

Bez obzira na uzrok, trebalo bi da kontaktirate svog doktora kako biste na ispravan način pristupili lečenju koprivnjače. Ako beba pokazuje teže oblike alergijske reakcije, koji uključuju otok udova, vrtoglavice, disanje koje je optežano, obavezno je vodite u hitnu pomoć

Da li je koprivnjača opasna?

Koprivnjače obično ne predstavljaju veliku opasnost ali ponekad može prerasti u teži oblik koji zahteva ozbiljnu zdravstvenu pomoć.

Nekada se mogu pojaviti na nezgodnim delovima tela poput grla i jezika i na taj način mogu blokirati disajne puteve. Ako vam glas postane piskav i ne možete pravilno da dišete to je znak da se obratite lekaru što pre.

Postoje i situacije kada dođe do otoka usana, jezika, pa čak i celog lica.
U svakom slučaju, ne treba čekati da otok prođe, već ako imate bilo kakve smetnje, obratite se vašem lekaru.

Da li je koprivnjača prenosiva?

Koprivnjača nije prenosiva tako da slobodno možete biti u blizini osobe koja je obolela. Hronična koprivnjača ne traje dugo i simptomi mogu nestati i nakon nekoliko meseci. Simptomi se mogu držati pod kontrolom tako da ne ometaju normalno funkcionisanje.

Kako se leči koprivnjača i da li je neophodno javiti se lekaru?

Antihistaminici su lekovi protiv svraba koji se mogu uzeti u apoteci bez recepta i oni se uglavnom koriste za lečenje koprivnjače. Ako vam oni ne pomažu, lekar vam može prepisati i pilule koje ublažavaju svrab, otok i sve ostale simptome alergije.

Lekovi pomažu u blokiranju oslobađanja histamina koji izaziva alergijske reakcije. Svi ovi lekovi imaju jako malo neželjenih efekata. Ako vam ne pomognu, treba povećati dozu ili probati neku drugu vrstu antihistaminika.

Naravno, pre nego što uzmete bilo koji od ovih lekova treba da se konsultujete sa svojim lekarom. Takođe, ako ste trudni ili dojite ili imate neku bolest obavezno napomenite to lekaru. Ovo važi i za one koji koriste neke druge lekove.

U slučaju hronične koprivnjače, lekar će vam možda pripisati lekove koji će umiriti vaš imuni sistem koji je aktivan.

Bonus video: „Leteće mace“ zbog kojih nas svrbe oči, nos i grlo

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar