Istraživanje: Omega-3 masne kiseline pomažu kod migrene

Zdravlje 04. jul. 202113:06
Podeli:
Žena, devojka, losos
Foto: Shutterstock

Svako ko ima migrenu zna da je to više od same glavobolje. Od naglog gubitka vida do povraćanja, simptomi mogu da budu zaista iscrpljujući. Oni koji redovno pate od migrena pokušaće sve da bi ih sprečili, a prema novom istraživanju, konzumiranje veće količine omega-3 masnih kiselina moglo bi da bude pravo rešenje.

Novo istraživanje, objavljeno u „British Medical Journal“, podelilo je 182 osobe, od kojih su 88 odsto bile žene starosti od 38 godina koje su patile od migrene između pet i 20 dana mesečno u tri grupe.

Svaka grupa je dodavala u svoju ishranu određenu količinu omega-3 masnih kiselina, koje se nalaze u dodacima i masnoj ribi, piše Metro.

Kod jednog načina ishrane povećana je količina eikosapentaenske kiseline (EPA) i dokozaheksaenske kiseline (DHA) na 1,5 grama dnevno i održavana je linolna kiselina na oko sedam odsto unosa energije.

Kod drugog načina ishrane povećana je EPA i DHA na 1,5 grama dnevno i smanjena je linolna kiselina na manje od 1,8 odsto energije, dok je druga kontrolna grupa u ishrani održavala EPA i DHA na manje od 150 miligrama dnevno, a linolnu kiselinu na oko sedam odsto energije.

Oni u dve grupe sa ishranom bogatom omega-3 masnim kiselinama, osiguranom formulacijama ulja i maslaca i proteinima poput ribe, imali su značajno smanjenje migrene.

Ishrana sa visokim omega-3 masnim kiselinama bila je povezana sa smanjenjem za 1,3 sata migrene dnevno i dva dana glavobolje u mesecu.

U međuvremenu, ishrana s visokim omega-3 i niskim omega-6 masnim kiselinama zabeležila je smanjenje za 1,7 sati glavobolje dnevno i četiri dana glavobolje mesečno.

Žene u grupi s ishranom bogatom visokim nivoom omega-3 masnih kiselina takođe su prijavile kraće i manje ozbiljne glavobolje u poređenju sa onima u kontrolnoj grupi.

Smatra se da je to zbog efekta omega-3 masnih kiselina na smanjenje boli, koji se suprotstavljaju omega-masnim kiselinama koje mogu da pogoršaju bol i izazvaju migrenu.

Pročitajte još:

Stručnjaci, uključujući Univerzitet Severne Karoline, rekli su da studija ima ograničenja, uključujući da je ograničena na relativno mlade žene, ali da su rezultati ohrabrujući.

„Iako ovi načini ishrane nisu značajno poboljšali kvalitet života, proizvele su velika, snažna smanjenja učestalosti i težine glavobolje u odnosu na kontrolnu ishranu“, rekli su autori studije.

„Ova studija pruža biološki verovatan dokaz da se bol može lečiti ciljanim prehrambenim promenama kod ljudi“.

Neke od namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama su; morska ribe, orasi, čia semenke, alge, semenke lana, lešnici.

Komentari

Vaš komentar