Podeli:
simptomi korone
Ilustracija; Foto: Marko Rupena / Alamy / Alamy / Profimedia

Sve više pacijenata kao simptom koronavirusa primećuje osip po koži. Među njima je i Jovana iz Beograda kojoj je koprivnjača po celom telu bila prvi znak zaraze.

“Pre oko mesec dana dobila sam osip po celom telu, pa sam otišla kod dermatologa. Korona mi nije padala na pamet, ali pitala sam ga za svaki slučaj da nije to. Kazao mi je da ne veruje da osip ima veze s koronom, verovatno jer nije bilo nijednog drugog simptoma, pa sam dobila histaminike”, priča Jovana za Nova.rs.

ssimptomi korone
Foto: Privatna arhiva

Međutim, dva dana nakon pojave koprivnjače ova Beograđanka je izgubila čulo mirisa i ukusa. Potom je, uz upalu pluća, usledila i dijagnoza – kovid 19.

“Dobila sma kortikosteroide kao terapiju, pa sam morala da prestanem da pijem lek za koprivnjaču. Ipak, dok sam imala koronu, od koprivnjače su ostale samo tri, četiri tačkice”, priča Jovana.

Ona je, srećom, nako toga prebrodila koronu, a pre sedam dana je dobila negativan rezultat.

simptomi i posledice korone
Foto: Privatna arhiva

“Peti dan od izlečenja, tj. od negativnog rezutata, koprivnjača je ponovo iskočila, s tim što sad lekari kažu da je to zapravo reakcija na lekove – popila sam čak tri kutije antibiotika.”

Poznato je da je zbog neželjenih reakcija, alergija i dužeg korišćenja antibiotika moguće da se pojave crvenilo praćeno svrabom, osip, otoci, ali i lezije u ustima.

Onda se čini da taj drugi ponovni osip kod naše sagovornice više ima veze sa terapijom za kovid nego sa samom bolešću.

Pročitajte još:

A na te prve znakove bolesti treba da pripazimo, kažu stručnjaci, jer je i kod nas i u svetu sve više slučajeva crvenila, svraba i osipa po telu, najviše po rukama i nogama koji su nagoveštaj kovida 19, pišu na sajtu CNN.

Poznato je da mnoge virusne infekcije mogu da pokrenu osip po koži, a osim korone postoje i brojni drugi uzroci osipa, ali sve više slučajeva koji potvrđuju da je osip jedan od simptoma korone.

Novija studija časopisa Jama Dermatology govori o četiri pacijenta sa težim oblikom kovida 19 koji su u martu i aprilu bili u bolnici u Njujorku.

Starosti od 40 do 80 godina, svi su oni imali fleke i osip po koži. Nakon testova pokazalo se da imaju problema sa krvnim sudovima. Naučnici su zaključili da se zbog začepljenja krvnih sudova javljaju promene u boji kože i osipi, a kod kovid pacijenata sve je više bilo onih sa trombovima.

I mada su potrebna dodatna istraživaja, stručnjaci su već kazali šta misle o ovome.

Oni su u izveštaju nedavno upozorili lekare koji rade sa kovid pacijentima da pripaze na fleke i osipe na koži kao moguće znakove neuobičajenog zgrušavanja krvi.

Osim toga, lekari su primetili kod težih bolesnika tzv. citokinsku oluju, neumereni odgovor imunosistema na infekciju, a to ostavlja velike posledice na organizam.

Koža je inače vrlo osetljiva na upale, pa ne čudi mnogo što se ove promene vide kod kovid pacijenata.

Pročitajte još:

Istraživači sa King koledža u Londonu kazali su čak da je osip na koži ključni simptom kovida 19, čak i ako nema drugih simptoma kovida, poput visoke temperature, kašlja, gubitka čula mirisa i ukusa, jer to pokazuju njihovi podaci.

“Mnoge virusne infekcije mogu da pogode kožu, pa nije čudno što vidimo osip kod kovida 19. Međutim, vrlo je važno da ljudi znaju da osip može biti prvi i jedini simptom bolesti. I zato, ako ga primetite, odmah primenite sve preventivne mere i javite se lekaru”, upozorava dr Veronika Batailj, dermatolog iz bolnice u okviru King koledža u Londonu.

Pored toga, primećene su i druge reakcije na koži poput malih boginja i osipa u ustima, ali potrebne su dodatne studije da bi se potvrdilo da su i oni simptomi korone.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar