Podeli
Avifavir
Foto: Andrey Rudakov / Sputnik / Profimedia

Ruski lek „avifavir“, koji su naučnici razvili na osnovu japanskog leka za grip, već je dostupan u 15 zemalja. Ipak, mnogi se pitaju koliko je delotvoran ovaj lek u terapiji protiv kovida 19.

“Postigli smo dobre rezultate. Taj lek se koristi već u 15 zemalja”, kaže direktor Ruskog fonda za direktne investicije (RDIF) Kiril Dmitrijev, a prenosi Dojče vele.

Dodaje se i da za sada postoje praktično samo dva antiviralna preparata, američki „remdesivir“ i ruski „ avifavir“.

“Devedeset odsto preparata ’remdesivir’ kupile su Sjedinjene Američke Države. Zato se ne čudimo da 15 zemalja kupuju naš lek. Između ostalog to su sedam zemalja Latinske Amerike i Južna Afrika”, kaže Dmitrijev.

ruski lek za koronu
Foto: Profimedia

Ruske zdravstvene institucije su krajem maja dale dozvolu za promet preparata “favipiravir“. Njega su razvili Ruski fond za direktne investicije i firma “Himrar“ u ruskom gradu Himki. Receptura se zasniva na istoimenom japanskom protivvirusnom leku za grip, koji se prodaje pod imenom “avigan“.

U Rusiji je, kako je rekao Dmitrijev, pri susretu sa predsednikom Vladimirom Putinom, japanski lek blago modifikovan. Preparat su ruski pacijenti zaraženi kovidom dobili prvi put u junu. On je u prodaji pod nazivom “avifavir“.

Receptura iz Japana

“Favipiravir“ ili “avigan“ je u Japanu u upotrebi od 2014. kao sredstvo protiv gripa – uz izvesna ograničenja. Primena leka je dozvoljena kod novih vrsta virusa ili kada ostali lekovi ne pokazuju dejstvo. Dakle, lek je zamišljen kao krajnje sredstvo.

Prema izveštajima zapadnih medija, procedura odobravanja leka je bila teška i trajala je tri godine – zbog anomalija primećenih kod beba pacijenata koji su prethodno uzimali lek. Zbog toga je upotreba leka zabranjena trudnicama i majkama koje doje.

“Favipiravir“ blokira razmnožavanje više vrsta virusa. Primenjivan je i za lečenje zaraze virusom ebole. Medicinski stručnjaci smatraju da se radi o japanskoj verziji „remdesivira“, leka registrovanog u Sjedinjenim Američkim

Pročitajte još:

Državama, razvijenog za suzbijanje virusa ebole. Od njega očekuju mnogo i u borbi protiv koronavirusa. Lek nije bio u slobodnoj prodaji, već kao rezervno sredstvo države za borbu protiv eventualne pandemije. Od februara 2020. primenjuje se u japanskim klinikama za lečenje pacijenata zaraženih koronavirusom. Japanski mediji navode da lek dobro deluje kada pacijenti imaju blažu kliničku sliku, ali da u težim slučajevima jedva da ima dejstvo.

Nemačka kupuje zalihu

Japan nije jedina zemlja u kojoj se “avigan“ koristi u borbi protiv koronavirusa. U kombinaciji sa drugim preparatima koriste ga u 40 zemalja, uključujući Nemačku. Nemačko Ministarstvo zdravstva saopštilo je da je kupljeno 260 000 tableta i podeljeno klinikama  za slučaj da dođe do drugog talasa pandemije.

“Favipiravir“ se proizvodi i u Kini i uključen je u kliničke studije o koroni. Nemački virusolog sa berlinske klinike Šarite ukazuje na to da je tamošnjim pacijentima data “enormna koncentracija supstance“ i upozorio na neželjena dejstva u vezi sa bubrezima. Zato je po njemu dugoročna upotreba sporna.

Oprezni optimizam

“Favipiravir“ obećava kao lek za kovid 19 i uporediv je sa “remdesivirom“, smatra Helmut Han, predsednik nemačko-ruskog Foruma Koh-Mečnikov:

“Dobro je, da postoji taj preparat, ali po našim kriterijumima ne postoji formalan dokaz njegove efikasnosti.”

View this post on Instagram

A post shared by RT en Español (@actualidadrt) on


Prema Hanu, ovakav lek ne može da se uvede u upotrebu u nemačkoj pošto još ne postoje obimna klinička ispitivanja dejstva. On međutim dodaje:

“Razumljivo je da Rusija ovo sredstvo već daje velikom broju pacijenata.”

On smatra da je takva praksa posledica velikog problema koji Rusija ima sa koronom. Osim toga u Rusiji, prema njemu, propisi koji regulišu kontrolu lekova nisu tako strogi kao u Nemačkoj.

“To ne znači da je ovo ili ono bolje”, kaže Han.

Gerd Gleske sa Univerziteta Bremen smatra da je “favipiravir“ opcija koja je uporediva sa „remdesivirom“ i koja bi mogla u najmanju ruku da ublaži tok bolesti. A što se tiče ruske modifikacije leka, Gleske savetuje da se pažljivo prouči propratno uputstvo za primenu.

Rusko Ministarstvo zdravstva u svojoj dozvoli za primenu leka govori o “preparatu sa direktnim antiviralnim dejstvom“. Na sajtu ruskog državnog registra lekova govori se o “antiviralnom sredstvu“ koje sme da se upotrebljava samo u bolnicama. Lek potpada pod pravilo registrovanja i dokumentovanja, a moraće da se dostavi i “izveštaj o kliničkom istraživanju koje mora da se sprovede za vreme primene kao lek za kovid 19”.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram