Dr Katarina Bajec rekla je gostujući u jutarnjem programu “Probudi se” na TV Nova S da nema tog simptoma koji sa sigurnošću može da nam kaže da li je u pitanju alergija na ambroziju ili infekcija koronom.

„Kako nas virus sve vreme iznenađuje, toj listi simptoma pridodato je mnogo nove simptomatologije, koji se preklapaju sa onima koji ukazuju na alergiju“, navela je dr Bajec.

Ona je podsetila da su između ostalih simptomi alergije zapušen nos, curenje nosa, iritacije u disajnim organima… i dodala da i kašalj često može da bude prisutan.

„Korona može da ide i sa blažim simproma, da se komplikuje, pa da ima teže simptome. Virus nas iznenađuje i može da prođe bez temperature. Alergiju ne prati temperatura, ali može u nekim težim oblicima da bude od 37,5 do 37,8, pa može da nas zbuni. Neko kaže da su kod alergije oči crvene, ali to može da bude i kod korone“, rekla je dr Bajec.

On je izjavila da osobe koje imaju alergiju godinama mogu odlično prepoznati simptome i dodala da ako su simptomi isti i ne menjaju se ne treba odmah trčati u kovid ambulantu.

„Ambrozija je svuda. U celom svetu je jedna od najrasprostranjenijih alergija. Treba smanjiti kontakt sa alergenom, ali ne može da se baš sedi kući. Nemoguće je u potpunosti ispuniti. O alergijama treba misliti na vreme i staviti je pod kontrolu“, navela je dr Bajec i dodala da i za nju postoji imunoterapija, kao i da posle nekoliko godina njene primene može da dođe do oslobađanja od alergije.

Ona je dodala da osobe koje su alergične na ambroziju treba da izbegavaju banane, med i dinju, te da oči ne treba da ispiraju kamilicom, već fiziološkim rastvorom.