Detaljan vodič za pregled dojke koji može da vam spasi život

Zdravlje 20. mar. 202113:21 > 13:41
Podeli:
Samopregled
Foto: Igor Korionov / Alamy / Alamy / Profimedia

Danas se obeležava nacionalni Dan borbe protiv raka dojke. Godišnje 4.600 žena oboli od karcinoma dojke, a 1.600 njih umre, dok svaka osma žena tokom svog života oboli od ove maligne bolesti.

Onkolozi pozivaju sve žene da redovno idu na preglede, jer izlečivost raka dojke, kada se otkrije u ranoj fazi, iznosi čak 95 odsto. Prvi koraci u prevenciji ovog oboljenja jesu redovni samopregledi. Žene već u periodu od 20. do 30. godine treba da krenu sa samopregledima, i povremenim kliničkim pregledima. Od 30. godine klinički pregled treba da se obavlja jednom godišnje uz eventualne ultrazvučne preglede. Posle 40. godine se preporučuju i mamografski pregledi na dve godine, a od 50. godine postoji organizovan skrining.

Kako i kada da se pregledate

Samopregled treba obaviti svakog meseca, a ako imate menstruaciju uradite to sedam do 10 dana od početka krvarenja.

Ukoliko ste u menopauzi odredite sami jedan dan u mesecu kad ćete se pregledati. Ako primetite nešto neobično ili sumnjivo, odmah se obratite lekaru.

Pročitajte još:

Pregled obavite pod tušem ili pred ogledalom.

Ono što treba da otkrijete najčešće je ispod površine, a neki put i duboko, piše Autonomni ženski centar.

Površina koju treba pregledati prostire se od vrata do donjeg dela dojke i od pazuha do grudne kosti.

Samopregled se vrši dodirom. Najosetljivije na dodir su jagodice prstiju ruke, zato ih upotrebite. Za pregled koristite dva ili više prstiju, a ne samo jedan. Nežno prstima pritisnite kožu i uverite se da se ona pomera.

Prstima pravite lagane kružne pokrete u smeru kazaljke na satu.

Vodite računa da ne ubadate dojke vrhovima prstiju ili noktima. Ova greška je najčešća. Zapamtite, samopregled dojki se izvodi jagodicama prstiju.

Važno je da naute šta je normalno za vašedojke. Redovnim mesečnim pregledima vrlo brzo ćete ih upoznati i osetiti. Možda je za vaše dojke normalno da u njima osetite po koji čvorić. Tragajte za onim delovima dojki koji su deblji ili tvrđi od ostalih. Važno je da naučite da razlikujete dve vrste dodira:

Gladak i klizeći: To je dodir koji se javlja kada u dojci nema promena, a odgovara prisutnim mlečnim žlezdama, njihovim kanalima i eventualno dobroćudnim cistama.

Da biste upoznali i osetili taj dodir, stavite jagodicu kažiprsta na zatvoren kapak oka. Prstom lagano pokrećite kapak preko očne jabučice. Osetićete da je jabučica glatka i klizava.

Čvrst, učvršćen i nepomičan: Ovakav osećaj dodira ne mora da znači da se nešto neželjeno događa u dojci, ali zahteva dalje ispitivanje. Kvalitet ovog dodira možete upoznati tako što ćete jagodicom kažiprsta dodirnuti vrh svog nosa. Pokušajte da pomerite kožu bez pokretanja vrha nosa i neće vam uspeti. Koža je učvršćena i prati pokrete vrha nosa.

Pregled korak po korak
Samopregled
Foto: Olena Troshchak / Panthermedia / Profimedia

Stanite pred ogledalo sa rukama opuštenim niz telo. Isprsite se i pogledajte se spreda, a zatim iz svakog profila. Proverite veličinu, oblik i izgled svake dojke.

Podignite ruke iznad glave. Ukoliko su grudi veće, treba svaku posebno podići i pogledati. Pogledom potražite moguće vidljive čvorove, ulegnuća, zaravnjenja, crvenilo ili ozlede. Takođe proverite izgled bradavica.

Spustite ruke u visinu nosa. Prislonite dlanove jedan uz drugi da biste zategli grudne mišiće. Proverite da li postoji neka promena koju niste ranije zapazili.

Podbočite se obema rukama i polako se okrećite na jednu i drugu stranu. Pogledajte se pažljivo u ogledalo spreda i u toku okretanja.

Pročitajte još:

Sledeća faza pregleda obavlja se pod tušem. Podignite jednu ruku iznad glave. Drugu ruku koristite za pregled dojke i površine oko nje. Neka vam ruke budu nasapunjane, pošto se na taj način može bolje osetiti građa tkiva.

Zamišljajte dojku kao sat. Pregled počnite iz položaja 12 sati i nežnim, kružnim pokretima dodirujte dojku od bradavice prema gore i u pravcu kazaljke na satu. Nastavite pregled dojki dok ne ispunite ceo krug, a istim pokretima nastavite i pregled pazuha.

Lezite na krevet ili ravnu površinu. Pregled dojki ponovite na isti način kao i pod tušem. Ruke namažite kremom za ruke da bi vrhovi prstiju bili osetljiviji.

Okrenite se na jednu stranu, a ruku zabacite ispod glave. Stavite peškir ili jastuk da vam podupru rame. Pregledajte spoljnu stranu dojke i predeo pazuha. Isti postupak ponovite i sa druge strane.

*

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar