Foto: Alexandr Kryazhev / Sputnik / Profimedia

Kovid 19 ostavlja ozbiljne i često vrlo neprijatne posledice po naš organizam. Jedna Beograđanka progovorila je o užasnom problemu nakon preležane infekcije, a mi smo sa doktorkom razgovarali o potencijalnim rešenjima ovog stanja.

„Lista razloga zašto je 2020. užasna se povećala za još jednu nebitnu, ali bitnu, stavku. Primetila sam da mi kosa opada drastično više nakon što sam preležala koronu. Dok se češljam, kada je perem i sušim i ceo pramen završi na četki“, priča za Nova.rs Beograđanka M. S. (27).

Što je najgore, imala je blaži oblik bolesti.

„Bila sam uverena da je sve okej nakon dve nedelje samoizolacije i hektolitara čaja. Primetila sam da mi kosa opada više, ali nisam zaista osvestila koliko dok nisam videla majku nakon više od mesec dana. Ona je bila u fazonu ‘jesi primetila da ti je rep dva puta tanji nego inače?’. Tad sam skontala da se povećano opadanje kose podudara sa periodom od kad sam imala koronu, a na internetu sam pročitala da su i druge žene primetile slično“, govori nam zabrinuta devojka.

Spisak strašnih posledica korone nažalost uključuje i ovu pojavu. O tome smo razgovarali sa dr Elenom Arsovom, trihološkinjom koja vodi ustanovu Hair Clinic u Beogradu, koja se bavi upravo problemom opadanja kose. Objasnila nam je zašto kosa opada nakon kovida 19.

Dr Elena Arsova Foto: promo Hair Clinic Beograd

„Kosa opada zbog toga što naše telo, kada imamo tako tešku infekciju, praktički je u jednom fiziološkom stresu. U takvim slučajevima naše telo štedi na strukturama kao što je kosa, koja je manje bitna. Jednostavno, dođe do skraćivanja hranljivih materija za samu dlaku. Dlaka na to reaguje tako što, pošto joj dosta toga nedostaje, prestane da raste i uđe iz faze rasta u fazu opadanja“, rekla je doktorka.

Pročitajte još:

Ono što je zabrinjavajuće je da 30 odsto kose ulazi u fazu opadanja, dok je normalno da 10 odsto opada.

„To pacijenti primećuju kao opadanje od 200, 300 dlaka na dan. Sličan proces se dešava i nakon trudnoće, ili nakon teške operacije. Jednostavno, naše telo tako reaguje na šok ili promene koje su malo agresivnije za naš organizam“, pojašnjava dr Arsova.

Često se opadanje kose ne javi odmah nakon preležane bolesti.

„Interesantno je da se opadanje javi tek nakon dva do tri meseca nakon preležane infekcije, pa često pacijenti ne mogu da povežu da je opadanje zbog preležane korone. Treba da prođe vreme dok dlaka ne završi svoj ciklus i krene opadanje, pa nam se pacijenti često javljaju u panici jer je ono što im se dešava dramatično, a tek su završili jednu tešku epizodu borbe sa koronom“, priča doktorka.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs
Ima li pomoći?

Dr Elena Arsova ukazuje na to da oporavak vaše kose najviše zavisi od stanja u kojem je bila pre infekcije.

Pročitajte još:

„Kod nekih pacijenta, koji su imali pre kovida normalu gustinu kose, pa im se desi epizoda opadanja, kod njih može i spontano da krene kosa da se obnavlja. Obično savetujem da malo sačekaju i dođu na pregled, da vidimo da li je kosa već krenula spontano da raste. Ja ne pregledu mogu da vidim da li je počeo novi rast koji ne možemo da vidimo golim okom već pod uvećanjem. Savetujem pacijentima da koriste losione protiv opadanja i za rast kose, jer je dobro da podržimo telo“, kaže.

Pored preparata, jako je važno i šta jedemo – a postoje i neki prirodni proizvodi koji mogu da pomognu.

„Važno je da ishranu obogate proteinima, da bi mogla nova dlaka da se formira. Bitno je da budu uključeni vitamini i minerali: vitamin C, cink i selen koji već svi piju. Naročito bitan za kosu je vitamin D. Od prirodnih preparata, dokazano efektivno je ulje ruzmarina i ulje mente. Ulja mogu da se stave jednom ili dva puta nedeljno, utrljaju se u kožu glave, pa se sutradan isperu. Čak pomaže i pantenol na bazi vitamina B“.

Međutim, kod pacijenta koji su već imali problema sa opadanjem kose, korona može taj problem drastično da pogorša, upozorava doktorka.

„Kad primarno oštećenja dlaka doživi oštećenje zbog infekcije, njen potencijal za spontanu regeneraciju je mnogo slabiji. Uvek mora da se uradi pregled i terapija protiv opadanja kose i terapija za stimulaciju rasta, pa i tretman mezonitima. Takvi pacijenti moraju da kosi posvete ozbiljniju pažnju, jer ukoliko ne reše problem, proređivanje će se dodatno pojačati“, savetuje dr Arsova.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar