Šta i kad moraš da kontrolišeš posle preležanog kovida

Zdravlje 21. dec. 202007:20 > 07:28
Podeli:
kontrole posle preležane korone
Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Oni koji su, srećom, dobili bitku s koronom nakon preležane bolesti ipak imaju razne nedoumice - koliko često posle toga treba ići na kontrolne preglede i na koje tačno, jer se dešavalo da se komplikacije i posledice pokažu i mesecima nakon izlečenja. Odgovore na ova pitanja daje dr Dejan Žujović, pulmolog.

Dešavalo se da pacijenti koji su preležali kovid 19 mesec, dva posle izlečenja osete razne tegobe, pa otuda pitanje treba li, recimo, nakon svega, mesečno ići kod kardiologa i pulmologa ili samo ako se osetimo loše.

„Kontrole posle preležanog kovida zavise od toga da li se pacijent lečio u bolnici ili kod kuće. Oni koji su ležali u bolnici morali bi da imaju kontrolu kardiologa i pulmologa na mesečnom nivou u prva dva, tri meseca i da prate svoje laboratorijske vrednosti. Oni koji su kućno lečeni u principu ne moraju, sem, naravno, ako osete neke tegobe“, kaže za portal Nova.rs dr Dejan Žujović.

Pročitajte još:

Međutim, u teoriji je jedno, u praksi drugo. Za početak, problem može da bude i laboratorija.

„Laboratoriju bi, recimo, trebalo raditi u svom domu zdravlja, ali problem je što D-dimer tu uglavnom ne rade, pa ljudi onda moraju da idu da sve rade privatno“, objašnjava doktor koliko je važan ovaj test za otkrivanje tromboze i krvnih uguršaka, koji mogu biti fatalni.

On dodaje i da se ove laboratorijske analize odnose na one koji su ležali u bolnici i da oni laboratoriju treba da rade jednom mesečno prva tri meseca nakon bolesti, dok oni koji su se lečili kod kuće ne moraju da je rade, sem ako ne osete neke tegobe.

Dalje, mesečna kontrola kod specijaliste u Srbiji je ponekad nemoguća misija, a posebno otkako vlada korona, pre svega, jer je zdravstveni sistem prenapregnut, pa se pregled zakazuje mesecima unapred.

„Nema nikakvog automatskog zakazivaja pri izlasku iz bolnice. Pacijent posle bolničkog lečenja treba da ide 14 dana u kućnu izolaciju, pa da nakon toga ode kod svog lekara da zaključi bolovanje i onda zakaže kontrolu kod pulmologa i kardiologa. A pošto mi nismo Nemačka, to je u principu nemoguće.“

Dakle, pacijent može da se nada da će u tri meseca nakon bolničkog lečenja makar jednom otići kod kardiologa i pulmologa na kontrolu.

„Na kraju će nažalost najverovatnije otići privatno kod specijaliste“, zaključuje dr Žujović.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar