zaštita od zagađenja vazduha
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Beograd je ponovo u vrhu liste najzagađenijih gradova na svetu. Pulmolog Snežana Rsovac za portal Nova.rs priča šta možemo da uradimo da bar malo umanjimo štetu od opasnih čestica u vazduhu.

„Poznato je da je najveća koncentracija štetnih čestica u vazuhu u ranim jutarnjim satima i uveče. Zato gledajte da šetnju i bilo kakve aktivnosti napolju u to vreme izbegavate“, savetuje dr Rsovac.

Ona savetuje i da na relevantnim aplikacijama i sajtovima pratimo koncentraciju zagađenja u vazduhu, koje pokazuju žarišta po Srbiji, ali i po delovima gradova, npr. Beograda.

Pročitajte još:

U odnosu na te informacije treba i prilagoditi aktivnosti napolju.

Doktorka Rsovac kaže i šta je dobro činiti u kući.

„Naravno da moramo da vetrimo stanove čak i kad je smog napolju. Najbolje je nakratko napraviti promaju i skloniti se sa direktnog udara vazduha.“

Naša sagovornica otkriva i koliko nas maske koje nosimo kao zaštitu od korone štite od zagađenog vazduha.

„Te maske ne mogu sasvim da zaustave male čestice da prodru do disajnih puteva, ali jesu svojevrsna mehanička barijera. Vrlo je važno da maska bude suva. Ona ne sme da bude vlažna da bi nas štitila.“

Doktorka priča i koje visokorizične grupe treba posebno da obrate pažnju u ovim danima velikog zagađenja.

„To su astmatičari, pacijenti sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća i kardiovaskularni pacijenti.“

Dakle, i oni i svi drugi treba da izbegavaju izlazak napolje ujutru i uveče, odnosno kad je štetnih čestica najviše u vazduhu, i da nose maske i na otvorenom jer nas one makar donekle štite i od zagađenog vazduha.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare