Slatki krompir, ili batat kako ga još nazivaju, prava je nutritivna bomba. Bogat je vitaminima, mineralima, antioksidantima i vlaknima, koji povoljno deluju na ljudski organizam. Štaviše, u određenim slučajevima je čak bolji od običnog krompira.
Naziv slatkog krompira potiče iz zemalja engleskog govornog područja (sweet potato), ali zapravo nije u srodstvu s običnim krompirom. Ima brojne zdravstvene prednosti — u nekim slučajevima čak nadmašuje običan krompir — i mnogi nutricionisti ga označavaju kao važnu namirnicu, posebno preporučljivu za konzumaciju zimi.
Sadrži mnogo minerala, vitamina, ugljenih hidrata i antioksidanata. Kako piše na sajtu Nacionalnog portala o hrani i ishrani, sastav slatkog krompira podseća na običan krompir, s izuzetkom visokog sadržaja vitamina A, odnosno beta-karotena, koji daje gomoljima karakterističnu narandžastu boju. Štaviše, slatki krompir u 100 grama sadrži približno 50 procenata preporučenog dnevnog unosa vitamina A, koji je važan za vid, zdravlje kože i sluzokože, kao i za funkcionisanje imunog sistema.
U poređenju s običnim krompirom, sadrži više vitamina C, vlakana i šećera, ali nešto manje bakra.
Slatki krompir ima još jednu prednost: ima niži glikemijski indeks. On pokazuje koliko brzo se određena namirnica bogata ugljenim hidratima razlaže u telu i izaziva porast nivoa glukoze u krvi, navodi Nacionalni portal o hrani i ishrani. Treba naglasiti da glikemijski indeks može biti pod velikim uticajem načina pripreme i dodavanja masti. Na primer, glikemijski indeks pečenog slatkog i običnog krompira veoma je sličan.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare