Šta treba da znaš ako ideš autobusom u Grčku

Putovanja 27. maj. 202123:09
Podeli:
Grčka autobusom
Grčka autobusom; Foto: Grant Rooney / Alamy / Alamy / Profimedia

Autobusi sa srpskim turistima pristižu u Grčku i sada treba imati nekoliko dodatnih informacija iz iskustva turističkih agencija.

„Grci su vrlo rigorozni, zaista moraju da se ispune svi uslovi. Pored pasoša, naravno, potreban je PLF formular popunjen 24 sata ranije, potvrda potvrda o završenoj vakcinaciji najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku ili  negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Zeleni sertifikat trebalo bi da stupi na snagu od 1. juna, tako da tog iskustva nemamo. Što se tiče nasumičnog testiranja na granici, čuo sam od kolega da se dešava i sa autobusima, ali u našim nije bilo“, kaže za Nova.rs Vladimir Vlaho, vlasnik agencije Sabra.

Prema njegovim rečima, mora se poštovati i uslov da autobusi budu do 85 odsto popunjenosti, a glavna komplikacija za ture autobusom jeste što Evzoni ne radi noću.

Pročitajte još:

„Većina autobuskih tura i dalje ide preko Bugarske, jer je prelaz Promahonas otvoren 24 sata dnevno. Ukoliko bismo išli preko Evzonija, stizali bismo previše kasno na destinacije, putnici bi gubili dan, a vozači ne bi imali vremena da se odmore do povratka, što je jako važno. Put preko Bugarske je malo duži, ali funkcioniše“, objašnjava Vlaho.

Kroz Grčku se može putovati uz potvrdu da imate rezervisan smeštaj tamo gde idete, a ukoliko se neko od turista razboli, još ranije je najavljeno da će troškove lečenja snositi Grčka, te da određeni hoteli i apartmani na hit lokacijama postaju kovid hoteli.

„Naše putno osiguranje obezbedilo je i kovid varijantu osiguranja“, istakao je direktor turističke agencije „Robinson“ Ljubiša Nešovanović za RTS, te otkrio da se može ići i trajektom, ali pre svakog ukrcavanja morate popuniti obrazac sa izjavom da ste primili vakcinu ili da imate PCR test.

Pročitajte još:

„Mi ove godine ne radimo autobuske ture“, kaže nam Miloš Belušević iz Big Blue agencije. „Čarter letovi kreću od 7. juna pa do kraja sezone, a u našoj ponudi su pretežno grčka ostrva. Već ima dosta interesovanja, tako da očekujemo da će to dobro proći“.

Belušević kaže da je Grčka trenutno „nerealno prazna za ovo doba godine“, ali da je ostalo sve skoro pa normalno.

„Pravila su striktna za radnike, a turisti moraju da nose maske kad ulaze u prodavnicu ili restoran, ali na plažama ne. U svakom slučaju Grci su spremni za sezonu i željno nas iščekuju“, zaključuje naš sagovornik.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar