Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Turističke agencije u Srbiji obaveštene su da od februara startuje naplata ulaza u Hram Svetog Save.

U pisanom obaveštenju koje im je stiglo iz Hrama navodi se da će za organizovane turističke grupe, sa licenciranim vodičem, naplaćivati ulaz od 350 dinara po osobi, a ukoliko neko želi pojedinačno vođenje stručnog lica iz Hrama ulaznica košta 600 dinara, piše Euronews Srbija.

Ovo nije prvi put da se najavljuje naplata ulaza u Hram Svetog Save. Prethodno su pokušali pre četiri meseca i tada se naplata odnosila samo na organizovane turističke grupe, ali se u međuvremenu odustalo. Danas je ideja malo drugačija, a iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija smatraju da će biti izuzeti državljani Srbije.

„Od 1. prvog februara kreće uvođenje ulaznica za sve posetioce Hrama, mislim da će biti izuzeti srpski državljani“, kaže za Euronews Srbija Ljubiša Nešovanović iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija – YUTA. Turističke agecnije, ističe se, podržavaju nameru Hrama da uvede ulaznice, jer je najveća srpska crkva ujedno i jedna od najvećih turističkih atrakcija.

U obaveštenju koje je Hram Svetog Save prosledio agencijama navodi se: „Obaveštavamo Vas da će se od 1. februara 2023. godine za vođenje organizovanih turistički poseta u Hramu Svetog Save naplaćivati ulaz u iznosu od 350 dinara po osobi. Obaveštenje se odnosi na turističke posete organizovane od strane agencija, koje su u obavezi da dođu sa srpskim licenciranim turističkim vodičem. Ukoliko neko želi pojedinačno vođenje sa stručnim licem iz Hrama Svetog Save, cena će biti 600 dinara po osobi“.

Kako bi ova ideja zaživela u praksi i postala transparentna, čeka se njena temeljnija razrada, izrada ulaznica i preciznih propisa, a pre svega blagoslov njegove Svetosti patrijarha srpskog, Porfirija.

***
Bonus video: Ulaz u Hram Svetog Save će se naplaćivati – samo za grupne obilaske

Komentari

Svi komentari (13)