Grčka
Grčka; Foto: Kostis Ntantamis / Sputnik / Profimedia

Grčka danas pušta u rad kafiće, restorane, hotele, dok se organizovane plaže otvaraju 15. maja uz stroge epidemiološke mere kojih će morati da se pridržavaju i zaposleni i turisti.

Generalni sekretar za trgovinu i zaštitu potrošača Panagiotis Stambulidis je za ERT televiziju istakao da će se mere zdravstvene zaštite, poput fizičke distance i maski, i dalje primenjivati u odmaralištima.

Barovima na plaži neće biti dozvoljeno da puštaju muziku, što je mera koja će se primenjivati i na sve druge restorane i kafiće. Kako je Stambulidis objasnio, stručnjaci su procenili da buka podstiče podizanje glasa, što dovodi do širenja kapljica kroz vazduh i smanjivanja distance među sagovornicima.

Pročitajte još:

Restorani i kafići 3. maja počinju sa radom, a zabrana muzike, naravno, nije jedino novo pravilo.

Mogu da rade samo bašte na otvorenom, sa socijalno distanciranim stolovima. Ograničenja navode i da svaki sto može da primi najviše šest osoba, a gosti moraju da sede, ne da stoje.

Dok čekaju da sednu, kupci moraju da nose maske. Takođe im se toplo preporučuje da nose maske dok ne jedu ili piju, ali to nije obavezno, ističe Greekreporter.

Osoblje mora da nosi maske sve vreme dok radi, a moraće dva puta nedeljno da se testira na koronavirus.

Zasad u restoran ili kafić ne može da se ode bez prethodne najave, poruke na broj 13033, što je sistem koji u Grčkoj funkcioniše već neko vreme i kad je u pitanju odlazak u radnju ili bilo koje drugo kretanje. Od danas je policijski čas skraćen na šest sati dnevno, od 23 do 5 ujutro, a u nastavku se očekuje ublažavanje još nekih mera, do zvaničnog otvaranja turističke sezone 14. maja.

Pročitajte još:

„Nema posebnih pravila ponašanja za turiste, sve što bude važilo za lokalno stanovništvo važiti i za njih. Očekuje se da će to biti slične mere kao i ovde, moraće da se drži rastojanje, da se nose maske u zatvorenim prostorima, neće moći neograničeno da se ulazi u prodavnice, vodiće se računa o tome koliko je ljudi unutra“, objasnio nam je nedavno Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA).

Državljanima Srbije Grčka je otvorena 19. aprila, ali uz određena ograničenja. Za ulazak u Grčku potrebna je potvrda o vakcinaciji (priznaju se sve vakcine) ili negativan PCR test (da nije stariji od 72 sata), od 15. maja verovatno i s negativnim antigenskim testom, a predloženo je i da u obzir dođe i potvrda o preležanom koronavirusu. Takođe, svako ko putuje u Grčku mora da popuni PLF formular 24 sata pre dolaska u zemlju, a na graničnim prelazima radi se i nasumično testiranje turista.

***

Bonus video:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (19)