Vlasnik apartmana u Grčkoj poručuje Srbima: Jedva vas čekamo

Putovanja 17. mar. 202119:25
Podeli:
Grčka
Foto: Edwin Remsberg / Vwpics / Zuma Press / Profimedia

Dok se Srbi nadaju da će ovog leta ipak moći na more u Grčku, a zapravo se kao i prošle godine čini da do poslednjeg trenutka neće znati da li je to moguće, grčki ugostitelji jedva čekaju turiste.


Antonis Kisuras je vlasnik apartmana na ostrvu Skijatos. On nema „drugi posao“ i kuća koju izdaje hrani celu njegovu porodicu.

Kako za naš portal kaže, Grci jedva čekaju povratak turista i ne planiraju da zbog mrtve sezone 2020. podižu cene. One će ovog leta biti niže ili iste kao pre korone.

Pročitajte još:

„Naši zvaničnici su najavili otvaranje u maju i u tom prvom periodu, sve do zvaničnog početka sezone, cene najma studija će biti manje. Ja sam za rani buking snizio 20 odsto, a slično će uraditi i drugi ugostitelji na Skijatosu. Jedva čekamo da vas ponovo vidimo“, kaže on.

Antonis za naš portal objašnjava i kako su Grci koji žive od turizma preživeli godinu iza nas.

Posted by Studios Lena on Wednesday, May 6, 2015

„Moj mali biznis se u potpunosti oslanja na moju porodicu. To znači da je većina malih porodičnih biznisa ostala u životu jer svaki član porodice pomaže.

Svih ovih godina smo uspevali i tako smo smanjivali gomilu troškova. Prinuđeni smo da radimo tako jer porezi u Grčkoj od 2010. naprestano rastu. To znači da grčkoj vladi plaćamo mnogo.

U ovoj situaciji grčka vlada pokušava da pomogne ali to nije dovoljno da bi umanjilo štetu koju smo imali 2020. Prošlog leta ta šteta je iznosila 74 odsto u odnosu na prihode iz 2019. Zato su mnogi mali biznisi prestali da plaćaju poreze neko vreme, čekamo da opet počnemo da radimo normalno da bismo ponovo počeli da ih plaćamo.

Dosta hotela i apartmana nisu uspeli da prežive i zato imamo mnogo nekretnina koji su na prodaju“, kaže Antonis za naš portal.

Na grčkom sajtu Tanea.gr objavljeno je da više od 3.000 hotela nije bilo otvoreno 2020. a zvanično 113 je oglašeno za prodaju iako je broj po svemu sudeći mnogo veći. Isto tako, mnogi vlasnici nekretnina sa studijima za izdavanje su morali da prodaju svoje kuće zbog nemogućnosti da prežive.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar