Neum: Bosansko more nova turistička atrakcija

Putovanja 21. jul. 202018:11
Podeli:
Neum, bosansko more
Neum, bosansko more; Foto: PhotoJa / Alamy / Alamy / Profimedia

Još su se u junu ugostitelji iz Neuma čudili navali srpskih turista i brinuli da li će imati kapaciteta da ih smeste, a, kako stvari stoje, ovog leta bosansko more tek postaje glavna atrakcija. Između ostalog i kao jedno od retkih kojeg se u vreme pandemije možemo domoći sa srpskim pasošima.

Parče Jadrana koje pripada Bosni i Hercegovini jedna je od tajni i misterija Evrope. Uokvirena sa svih strana hrvatskom morskom obalom, Bosna ima samo 22 kilometara morske obale, što je čini drugom najmanjom obalom na svetu (odmah nakon Monaka), a na njoj leži jedan jedini grad, mali Neum.

Neum, bosansko more
Neum, bosansko more; Foto: Andrey Omelyanchuk / Panthermedia / Profimedia

U Neumu živi manje od 5.000 stanovnika, uglavnom hrvatske nacionalnosti. Kao letovalište, gradić je počeo da se afirmiše tek krajem šezdesetih, nakon što je izgrađena Jadranska magistrala, i to prvo kao odmaralište za političku elitu tog vremena, ali je vremenom bosansko more ostalo skrajnuto s mape popularnih letovališta u okolini – Dubrovnika, Makarske, Splita…- iako i samo može da se pohvali blistavom, čistom vodom i uređenim plažama.

Prednosti Neuma u odnosu na Dalmaciju bile bi prilično niske cene smeštaja i životnih namirnica, kao i manja gužva – čak i u jeku sezone obično može da se nađe noćenje za 15 evra.

Turistička ponuda ovog malog letovališta proteže se i na arheološka nalazišta, netaknutu prirodu, kao i gastronomsku ponudu svojih restorana i taverni. Uglavnom odgovara starijim turistima i porodicama, pošto mladi koji traže lud noćni provod obično ostanu razočarani.

Pročitajte još:

Ipak, s aktuelnim zatvaranjem granica zbog pandemije koronavirusa, situacija i profil turista koji tamo letuju mogli bi da se značajno promene. Predsednik Udruženja turističkih radnika Davor Krešić kaže da za 15 godina rada nije doživeo toliko interesovanje za boravak u Neumu.

„Neum nema kapacitet da primi sve, ni sve domaće goste“, rekao je Krešić i konstatovao značajan porast turista iz Srbije kojih ranije, kako kaže, u Neumu uopšte nije bilo. „Srbima su komšije sa izlazom na more zabranile dolazak, zbog čega sada i oni dolaze kod nas“, rekao je Krešić, a preneo Klix.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar