Vodič za letovanje u Albaniji

Putovanja 17. jul. 202018:2312 komentara
Podeli:
Ksamil
Ksamil; Foto: Kristina Chernikova / Alamy / Alamy / Profimedia

Možda vam Albanija nije bila prva na listi destinacija za ovogodišnje letovanje, ali trenutno deluje kao najbolja "daj šta daš" varijanta - primorje nam je relativno blizu, nema gužve, kažu da je jako lepa i netaknuta priroda, jeftino je, a, što je najbitnije, granice nisu zatvorene za Srbe.

Iz dana u dan se skraćuje lista zemalja koje primaju Srbe tokom pandemije, ali neki ne odustaju od mora. Za razliku od Turske, do Albanije možete i kolima za 12 sati, što bi ovu zemlju, uprkos predrasudama, moglo učiniti najatraktivnijom opcijom za letovanje.

„Poslednjih godina imali smo pokušaja da se to tržište otvori za srpske turiste, ali nije bilo mnogo pozitivnog odjeka. Video sam da sad postoji malo veće interesovanje, zvali su ljudi za Drač, ali nije masovno“, kaže Srđan Andrić, direktor agencije Paradiso Travel, koja je donedavno bila jedna od retkih domaćih agencija koja je u ponudi imala Albaniju. Tu ponudu, kaže, neće vraćati, ali s albanskog primorja nosi pozitivna iskustva.

„Mi smo obilazili tamošnje hotele, dosta se zida, moderni su, hrana je odlična, more je okej, a cene su više nego pristojne. Na primer, pre tri godine ste tamo mogli da dobijete apartman u hotelu s četiri zvezice, polupansion sa savršenim pogledom na more na 10 dana za 550 evra po osobi, što bi vas u Grčkoj koštalo 700-800 evra“, priseća se Andrić.

Sudeći po ponudama kojima neke domaće agencije na svojim sajtovima reklamiraju albansko primorje, cene hotela su od 25 do 65 evra po noćenju i uglavnom se preporučuje Drač. Međutim, aranžmani su mahom bez organizovanog prevoza.

Pa, kako do Albanije?

Tu nastaje mali problem, jer ni iz Auto-moto Saveza Srbije danas nisu znali da nas upute na najbrži i najbezbedniji put do Albanije.

Pročitajte još:

„Nažalost, nemamo informacije za naše državljane koji putuju u Albaniju i savetujemo da se obrate ambasadi te zemlje“, rekli su nam u Auto-moto Savezu Srbije.

Turisti koji su prethodnih godina „čekirali“ Albaniju, uglavno su išli preko Crne Gore. Ta opcija trenutno ne postoji, a alternative su – preko Kosova i preko Severne Makedonije. Inače, za ulazak u S. Makedoniju građani Srbije moraju imati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, izuzev za tranzit ne duži od pet sati. Granični prelazi između Severne Makedonije i Albanije su Ćafasan (kod Struge), Sveti Naum (kod Ohrida), Blato (kod Debra) i Stenje (kod Resena).

Preko Kosova je svakako brže, ali od Ministarstva spoljnih poslova nismo uspeli da dobijemo preporuku za put kojim je najpametnije ići, niti bilo koju informaciju na ovu temu. Ono što znamo je da je za ulazak na Kosovo građanima Srbije potrebna je lična karta, dok se pasoš „ne računa“.

„Pasoš nosite uz ličnu kartu ako preko Kosova putujete u treću zemlju za koju vam je potreban (u ovom lučaju Albaniju). Ukoliko putujete sa decom, iako ste donedavno za njihovu identifikaciju koristili pasoše, sada ćete morati da za njih obezbedite izvode iz matične knjige rođenih odnosno ovlašćenje. Za vozilo vam nije potrebno dodatno osiguranje osim vašeg redovnog koje koristite i kada, na primer, ulazite u Severnu Makedoniju. Nema dodatnog čekanja osim redovnog zbog potencijalne gužve i kosovska granična policija vam ne izdaje poseban dokument o evidenciji ulaska/izlaska“, sumira portal Bujanovacke.co.rs.

Što se ulaska u Albaniju tiče, prema uputstvima na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, građanima naše zemlje je potreban pasoš, čiji je rok važenja duži od tri meseca. Viza nije potrebna.

„Posedovanje polise zdravstvenog osiguranja nije obavezno, ali se preporučuje. Potrebno je posedovanje 50 evra po danu boravka. Može se uneti i izneti najviše 10.000 evra, a akcizne robe (kafa, viski, sokovi, gorivo, ulje za podmazivanje, cigarete, čajevi u velikom pakovanju, pivo i vino) mogu se unositi u količinama dovoljnim za lične potrebe“, piše na sajtu Ministarstva.

No, kako se priča, cene na albanskom primorju su takve da zapravo ništa ne treba da nosite. Samo treba da izaberete lokaciju koja odgovara vašoj slici idiličnog letovanja.

Najlepše na albanskom primorju

Albanija izlazi na Jadransko more na zapadu i Jonsko more na jugozapadu.

Pročitajte još:

Drač je najposećeniji primorski grad u Albaniji, a osim dugim, belim, peščanim plažama, čistim morem i dobrom lokacijom, reputaciju opravdava i noćnim provodom, sportovima na vodi… Omiljene plaže u tom kraju su Golemi i Mali Robi, posebno Spilje koju nazivaju rajskom plažom jer je okružena izvanrednim prirodnim lepotama, a zaliv Lalzi mami ronioce…

Obala kojom Albanija prati Jonsko more bogata je neobičnim, skrivenim plažama, misterioznim uvalama, netaknutom prirodom… Ističu se letovališta Ksamil, kao prava „evropska egzotika“ sa tirkiznom bojom mora i pustim ostrvima, Dermi okružen strmim planinama, Saranda sa svojim prirodnim i kulturnim atrakcijama, i Himara, čije plaže okružene netaknutom prirodom važe za najlepše i najizazovnije u celoj Albaniji.

„Postoji varijanta za celodnevno krstarenje brodom, u sklopu kojeg se obilaze različita mesta kao što su Karaburun sa svojom blistavom prirodom, ostrvo Sazan, Saranda sa belim plažama i čuvenim „plavim okom“… To su neverovatna mesta koja svakako treba da obiđete ako dolazite tokom leta. A tu su i Drmi, Divljake, Sveti Jovan…“, preporučio je Tori iz Albanije za portal Nova.rs.

Ne želite preporuke za turiste, samo biste da se osamite? Albanija ima oko 450 kilometara morske obale. Sigurno tu može da se nađe neko mesto baš po vašoj meri.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar