Određene zdravstvene benefite jedino je moguće pribaviti na moru, jer plavetnilo mora ubija sezonsku depresiju, kaže doktorka Katarina Bajec.

Doktorka je u jutarnjem programu „Probudi se“ TV Nova S govorila o svim prednostima koje letovanje na moru donosi.

„Ako gledamo samo iz perspektive zdravlja, more definitivno jeste blagotvorno, ali i planina to može biti. Banjski centri, takođe. Međutim, more je splet svega što nas gura u zdrav život. Na moru ne možeš da jedeš tešku hranu, vrućina ne dozvoljava to, morska voda tera da budemo aktivni. Na moru je sve drugačije“, navela je dr Bajec.

Ona je potvrdila da se vitamin D u ljudskom organizmz se najviše sintetiše zahvaljujući suncu.

„Jedina stvar koju treba znati je da sunce mora da prodre kroz kožu. Ako imamo zaštitnu kremu ili odeću, onda nema sinteze vitamina D. Ali ne treba se izlagati suncu od 12 do 16 sati, ali 15 minuta 2-3 puta nedeljno je dovoljno sunčanja da imamo dovoljne količine vitamina D“, dodala je dr Bajec.

Doktorka je poručila da je morska voda blagotvorna, pa imamo utisak da ćemo sve postići na moru.

„Morska so je ključ zbog čega je ona drugačija od rečne vode. Ona u sebi sadrži minerale, tu je natrijum, kalijum, jod i magnezijum. Svi ti minerali prodiru i u kožu, onda u naš organizam. Jod nam pomaže da se sekret iz pluća mnogo bolje sintetiše, zato se kaže da more čisti pluća“, istakla je Bajecova.

Takođe, kako je rekla, na moru su važne i boje.

„Plava boja mora je nešto što se definiše kao benefit odmora na moru. Plava boja se karakteriše kao relaksirajuća i mnogo pomaže u sezonskoj depresiji koja se javlja zimi“, zaključila je dr Bajec.

Komentari

Svi komentari (5)