Mislili su da sam luda što rezervišem poslednji letnji aranžman za Grčku - polazak je bio krajem septembra, povratak početkom oktobra. Sad, kad nam se sprema duga kišna jesen, mislim da je to najbolje što sam mogla sebi da priuštim.

Već godinama idem na more van sezone, ne volim gužvu, a ono što volim – tad je znatno jeftinije. Ipak, nikad nisam na more išla baš krajem septembra. I to ne u Tursku, Egipat… Nego u Grčku, u Pargu. Svesna da postoji rizik da vreme ne bude baš za kupanje, bila sam spremna i da 10 dana samo šetam i gledam u more. Dobila sam više nego što sam očekivala i sada, nekako, još bolje razumem šemu srpskih penzionera za dvostruko letovanje.

A imam i odgovore na pitanja koja su me ispratila i – dočekala.

Kakvo je vreme? Može li da se kupa?

Naravno da su to prva pitanja koje se nameću, jer, je li, već stiže oktobar, i čak i kad je sunčano, nije baš za kupaće gaće. Osim toga, kad već ideš na more, šteta bi bila da ne možeš da se bućneš jer je voda prehladna.

Ispostavilo se da je u Grčkoj malo drugačije, ili nas je bar ove sezone vreme volelo. Svih deset dana bilo je sunca, bilo je dovoljno toplo za kupaći i bilo je dovoljno toplo za kupanje. Pritom, sunce nije bilo previše jako, tako da nekim danima nije ni bilo potrebe za suncobranom. Desilo se dvaput da se naoblačilo, pa čak i pala neka kišica, ali se brzo razvedrilo. Jedini problem je što dan kraće traje, a uveče ipak zahladni poprilično.

Što se vode tiče, bila je čista, prozirna i divna za plivanje, a u nekom momentu se temperatura čak izjednačila s vazduhom, na nekih 25 stepeni (po slobodnoj proceni).

Ima li ljudi?

Prvo sam bila zbunjena što je interesovanje za ovaj termin toliko – istovremeno su u pravcu Parge i Lefkade iz Beograda preko te agencije krenula tri puna autobusa. Dabl-dekera. Ali, iako je u pitanju malo mesto, nije bilo gužve ni na plaži, ni na šetalištu.

Pročitajte još:

Na plažama su kafići i dalje uredno držali sve suncobrane otvorene, ali je tek svaki treći bio zauzet, a u restoranima nije mogla da se desi situacija da nema slobodnog stola.

Atmosfera je bila dosta mirnija, nije se čula muzika po ulicama, a plaža bi se potpuno ispraznila već oko 17 sati.

Na ovo pitanje se obično nadoveže i pretpostavka da se i granice lagano prelaze, jer nema gužve – potvrđujem je. U oba smera bili smo jedini na prelazu i to je dosta brzo išlo. U nekim slučajevima čak nismo ni izlazili iz autobusa nego bi vodič pokupio pasoše i završio taj deo.

Koliko je jeftinije nego u sezoni?

Cena aranžmana bila je prilično povoljna, prevoz (busom) i smeštaj u apartmanu ispao je stotinak evra po osobi, mada sam videla i jeftinije ponude.

Ipak, tamo su cene iste kao u sezoni. Suncobrani s ležaljkama naplaćuju se 8-10 evra (mada ih više od polovine ostane prazno), kafa je 2,5 evra, giros 2,5-3,5 evra, pivo u kafiću 4 evra, a za večeru je potrebno izdvojiti minimum osam evra po osobi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare