Foto: Huber images / Profimedia

Od vremenskih prilika ne možete pobeći, ali na trenutak možete spakovati jakne natrag u ormar i na ovim destinacijama "produžiti" leto...

Ako sebi možete da priuštite letnje destinacije ove zime, nastavite da uživate u majicama na kratke rukave i sandalama na ovih pet neverovatnih lokacija, piše Pun kufer.

Meksiko

Iako na glasu kao nesigurna destinacija, Meksiko može biti zabavan u bilo koje doba godine. Plaže su dostupne i predivne, a ako se odlučite na Meksiko, svakako posetite zapadnu obalu. Na meksičkoj obali Tihog okeana, dva grada na plaži sjede jedan pored drugog: Ikstapa i Zihuatanejo.

Gradovi koji su potpuno različiti jedan od drugog. Ikstapa, prepun hotela u visokim zgradama i moderne infrastrukture, namenski je izgrađen za turiste, dok je Zihuatanejo, smešten iza zaliva, zadržao šarm starog sveta i osjćaj uspavanog ribarskog sela. To je skromno letnje utočište s pravim meksičkim štihom; ribari svakog jutra izbacuju ulov na obali, a središte grada ispunjeno je kamenim ulicama i užurbanom pijacom. Vruće je tokom cele godine, ali od oktobra do aprila pada najmanje kiše, što ga čini savršenim mestom za dozu zimskog vitamina D.

Južnoafrička Republika

Možda je na drugoj hemisferi, ali Južna Afrika je u istoj vremenskoj zoni kao Velika Britanija – što znači da za vas neće biti jet-lega. U Kejptaunu i van njega nalazi se zadivljujući krajolik, plaže koje oduzimaju dah, kao i vrhunska vina i vrhunska hrana.

Najslavniji deo zemlje u zemlji je veličanstvena Vrtna ruta, dok putovanje kroz Zapadni rt predstavlja dobru alternativu. Vreme je ovde posebno dobro u decembru i januaru, pa svakako razmislite o ovoj južnoj destinaciji. Manje istražena obala Overberg ima široke plaže, dobre restorane i vinarije te spektakularne vidike.

Oman

Oman je manje blistava, opuštena alternativa Dubaiju – samo je krajolik ovdje dramatičniji. Široki otvoreni prostori isprekidani oazama i pustinjskim gradovima, doline iz kojih dolaze predivni mirisi ruže i sandalovine, skrivene uvale sa zlatnim plažama i brilijantno-tirkiznom vodom.

Glavni grad Muskat zasljepljuje sunčevom svetlošću tokom cele godine i diči se svojim velikim džamijama i užurbanim pijacama. Da biste se osećali istinski izolovano, kampujte u ručno izrađenim beduinskim šatorima među epskim peščanim dinama Wahiba Sands južno od Muskata – to je najbolji način da doživite autentični Oman.

Jordan

Jordan je pun iznenađenja. Istina je da je veći deo zemlje pustinja, ali ima i plodnih, zelenih površina.

Pročitajte još:

Vode Crvenog mora, kraj obale Akabe, cele su godine tople za kupanje.

Dom su brojnim ribama i kornjačama koje dom čine na koralnim grebenima kojih na ovom području ne nedostaje. Najbolje vreme za odlazak na plažu je od februara do maja jer nije prevruće.

U međuvremenu, zime mogu biti prohladne na severu zemlje, gde sneg prekriva veličanstvene krošnje drveća šumskog rezervata Ajloun; a najbolji meseci za odlazak u drevnu Petru, Amman i sever su mart, april, maj, septembar i oktobar.

Mauricijus

Razlika između Mauricijusa, i njegovih suseda u Indijskom okeanu, Sejšela i Maldiva, je njegova veličina i prirodna raznolikost. Plaže Mauricijusa još uvek su tropski rajevi, a najbolji način za razgledanje je unajmljivanjem automobila i samostalnim istraživanjem. Ima reputaciju predivnih i uređenih odmarališta – a ovde se nalazi neki od najboljih hotela na svetu.

Idealni meseci za odlazak na Mauricijus su septembar, oktobar i novembar, kada je vruće, ali nije prevruće (u proseku oko 25-28ºC danju, hladnije 17-19ºC noću) i najsušnije (kišna sezona u Mauricijus je od januara do aprila). No, u bilo koje vreme došli na Mauricijus, biće toplije nego kod kuće.

***

Bonus video: Stopića pećina

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)