All-inclusive Turska
All-Inclusive, Turska, Foto: - / Huber images / Profimedia

Sve su popularniji All-Inclusive aranžmani koji predstavljaju sinonim za luksuzan odmor. Ipak, pažljivo čitajte šta sve ulazi u taj aranžman i obratite pažnju jer - postoje skriveni troškovi.

Uglavnom kada se naši putnici odlučuju za letovanje u Turskoj to bude All-Inclusive aranžman, te vam resort nudi sve obroke u danu i izbor alkoholnih i bezalkoholnih pića. Vrlo često je uključena u cenu i masaža u spa centru ili čak neka ponuda aktivnosti poput kursa plesa ili joge.

Iako sve to zvuči idealno, ipak postoje neke cake na koje bi trebalo da obratite pažnju.

Nije uvek „sve” uključeno u cenu

Iako je „sve” uključeno, uvek je neophodno da pročitate u opisu hotela šta sve tačno ova usluga obuhvata ili da pitate u agenciji. All inclusive se razlikuje među državama i ne podrazumeva isti kvalitet usluge, a i ta usluga se razlikuje od hotela do hotela.

Kako ime kaže, većina stvari biće uključena u cenu ali očekujte da se neke stvari ipak posebno plaćaju. U nekim hotelima u cenu nije uključena flaširana voda, dok u nekim hotelima sa 5* posebno naplaćuju espreso. Ponekad imate uključen jedan ručak u a la carte restoranu ili jednu masažu u okviru spa centra.

PROČITAJTE JOŠ:

Najčešće se doplaćuju masaže ili aktivnosti poput golfa, a često ćete morati dodatno da platite i neku posebno skupu hranu poput jastoga ili dobro vino. Ukoliko piše da u cenu ulaze sportske aktivnosti, uvek dodatno proverite koje su to aktivnosti.

Proverite i da li su u opisu usluge uključene ležaljke i suncobrani i uz bazen i na plaži. Dešava se da u nekim hotelima naplaćuju ležaljke i suncobrane na plaži.

Zato i postoji Ultra All-Inclusive aranžman u koji su uključena sva hrana i piće, neograničeno korišćenje suncobrana, kao i sve sportske aktivnosti. Međutim, i za ovu vrstu usluge potrebno je da se dobro informišete u turističkoj agenciji.

Ponesite keš za bakšiš

U nekim smeštajima postoji pravilo „bez bakšiša“, ali je uobičajeno da se napojnica ipak ostavi spremačicama, konobarima i ostatku osoblja koje je na usluzi 24 časa dnevno.

Pripremite se na prezentacije o popustima

Vrlo često odmah po pristizanju u hotel bićete pozvani na ručak ili večeru gde će se održati prezentacija sa popustima i VIP članstvima. Samo prisustvo na prezentaciji nosi sa sobom gift bagove ili neke sitne pogodnosti. Samo budite spremni na uporne prodavače, i razmislite da li želite da trošite sat vremena svog odmora na ovakve stvari (vrlo slično kao i sastanak sa vodičem koji vam prodaje dosta skupe izlete).

Svaka turistička agencija je dužna da vam objasni šta ulazi u aranžman za koji se interesujete. Takođe, na vama je da detaljno pročitate kataloge koji vam se daju, kao i da se naoružate pitanjima – tako da vas ništa ne može iznenaditi na letovanju.

***

Bonus video: Klima u autobusima

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram