penzioneri na moru
Penzioneri na moru; Foto: Michael Dwyer / Alamy / Alamy / Profimedia

Većina srpskih penzionera, nažalost, sa svojim primanjima jedva uspevaju da prežive mesec, o moru i ne razmišljaju. Međutim, oni koji imaju koliko-toliko pristojne penzije da mogu da otputuju negde, našli su način da po ceni nižoj od prosečnog letnjeg aranžmana - dobiju dva.

Svi znaju da je van sezone letovanje značajno jeftinije i da su manje gužve, ali ga obično ipak isplaniraju u julu ili avgustu. Zato što samo u tim mesecima mogu da uzmu letnji odmor; ili ne žele da rizikuju da vreme bude loše, a more hladno;  ili im leto deluje predugo ako odu u junu, a ne mogu da dočekaju septembar… Srpski penzioneri imaju rešenje – i u junu i u septembru.

Pre dve-tri godine, upoznala sam na Lefkadi jedan stariji par koji svakog juna i svakog septembra gleda da priušti sebi po mesec na moru. Idu kolima i svaki put menjaju mesto. Kažu zato ne žale što nisu kupili kuću na moru kad su mogli. Nađu neki povoljan smeštaj i onda ona uživa na plaži u omiljenim knjigama, sunča se i pliva, a on brzo nađe najbolje mesto za pecanje.

Mislila sam da su izuzetno privilegovani što mogu sebi da organizuju dva letovanja, dok ove godine nisam oslušnula razgovore u autobusu kojim sam išla na junsko „proletovanje“ u Grčku – nekoliko puta sam čula to „u junu, pa u septembru“, isključivo od starijih saputnika.

Pročitajte još:

„Uvek idem na isto mesto u Grčkoj, sad sam uplatila za početak juna, a planiram i da se vratim krajem septembra. Sad je divno dok nema mnogo ljudi, more je čisto, a u septembru je voda neverovatno topla. Prošle godine smo se kupali i početkom oktobra“, poverila mi je jedna profesorka u penziji. Tog sistema se, kaže, drži već osam godina i planira da nastavi sve dok može da putuje autobusom.

I jasno je da turisti u penziji imaju potpunu fleksibilnost da svoj odmor tempiraju kako im odgovara, ali neko će postaviti pitanje: Odakle im pare za dva letovanja? Pa, taj neko izgleda nije dobro pogledao ponude i sračunao da su vansezonski aranžmani i po nekoliko puta povoljniji od onih u jeku sezone.

Tako potpuno isti aranžman (na primer, 10 noćenja u istom apartmanu uz autobuski prevoz preko iste agencije) u junu i septembru može da košta 60-70 evra, a krajem jula, početkom avgusta i preko 300 evra. Računica je jasna, pa ako imate dovoljno slobode u planiranju letnjeg odmora, možda možete da ukradete foru od penzionera i odete na dva letovanja, a pritom i uštedite.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (12)