plaža u Albaniji
Otkrijte lepote Sarande; Foto: Profimedia.rs

Nemojte se iznenaditi ako uskoro vaši poznanici koji vole plažu i more počnu da pominju ovo mestašce. To i ne treba da čudi jer Sarandu krase čarobne plaže sa belim peskom, brojni maslinjaci, a sve to na jonskoj obali, preko puta čuvenog grčkog ostrva Krf.

Korisnici sajta TripAdvisor izabrali su nove dragulje među destinacijama koje privlače sve veću pažnju turista, a među njima je i jedan gradić u Albaniji. Na drugom mestu liste novih mesta koje vredi posetiti, posle provincije Kaljiningrad u Rusiji, nalazi se čarobna Saranda.

Tek nedavno svrstana među atraktivne destinacije, Saranda nudi toliko toga. Centar grada je u zalivu koji krasi prijatno šetalište, okruženo palmama, a svud okolo su načičkane prodavnice i restorani.

plaža u Albaniji
Na putu do sela Ksamil ima divnih plaža; Foto: Profimedia.rs

Čim zakoračite malo južnije od Sarande, na putu ka selu Ksamil, naići ćete na plažu poznatu kao Ogledalo. Baš za nju su turisti kazali da je najlepša na celoj albanskoj obali. Tu ćete naći mir ako jedva čekate da se sklonite od gužve, jer je prilično tiha, bez mnogo kafića i drugih uslužnih objekata. Ušuškani među liticama, tik do mora božanstvene tirkizne boje, regenerisaćete i dušu i telo.

grad u Albaniji
Drevni Butrint je pod Uneskovom zaštitom; Foto: Profimedia.rs

Kad se odmorite, možete poći u obilazak okolnih brda. Na jednom od njih nalazi se staro zdanje iz doba Osmanlija. Zamak Lekuresi je danas prilično ruiniran, ali kula koja i dalje stoji nudi nestvaran pogled na pučinu, zaliv, čak i Krf, pišu na sajtu thecrazytourists.com.

U Sarandi se nalaze i ostaci stare sinagoge i manastira sa mozaicima.

mesto u Albaniji
Oduševiće vas igra svetla; Foto: Profimedia.rs

A kad njih obiđete, obavezno prošetajte i do mesta Siri kalter, što zaravo znači „plavo oko“. To izvorište u brdovitom zaleđu Sarande je pravo čudo prirode, pa svi koji odu tamo ostanu kao omađijani. Naime, sunce na površini vode stvara bajkovitu igru svetla koja podseća na oko.

Pročitajte još:

Nećete se pokajati ni ako posetite selo Ksamil, i to na ceo dan. Tu je more mirnije nego drugde, pa je super ideja da iznajmite motorni čamac i istražite obližnja ostrvca.

Svakako bi trebalo videti i ostatke antičkog Butrinta koji su pod Uneskovom zaštitom.

Za kraj, kad ste već tu, nauživajte se na plaži Borš, najdužoj na jonskom moru. Ovo parče raja, u čijoj blizini je i tvrđava iz 15. veka, još ne zna za masovni turizam.