granica
Ilustracija; Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Ovo leto miriše na more više nego prethodno jer pandemija konačno popušta. Ipak, pravila za putovanja nisu svuda ista, pa je dobro znati u koje zemlje pod kojim uslovima možemo na letovanje.

Grčka

Državljani Srbije mogu da uđu u Grčku avionom ili preko drumskih prelaza Evzoni (sa Severnom Makedonijom, otvoren 7-23 časa) ili Promahonas, Ormenio i Nimfea (sa Bugarskom, prva dva otvoreni 24 časa, a Nimfea 7-23 časa).

Svi putnici koji dolaze u Grčku moraju prethodno da popune elektronski obrazac prijave – Passenger Location Form, preko sajta grčke vlade (najmanje 24 časa pre ulaska u Grčku) i pri ulasku da prezentuju dobijeni kod.

Za ulazak je potrebno posedovati negativan PCR test ne stariji od 72 sata (oslobođena su deca do šest godina starosti) ili potvrdu o završenoj vakcinaciji (najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku) izdatu od nadležnog organa (potvrda, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza) ili potvrdu o preležanom kovidu u prethodnih dva do devet meseci pre putovanja, stoji na sajtu Ministarstva spoljih poslova Srbije.

Pročitajte još:

Putnici na graničnom prelazu mogu da budu podvrgnuti testiranju brzim testom, a ukoliko je test pozitivan, obavezna je izolacija od 10 dana u objektu po izboru putnika ili onom koji odrede grčki nadležni organi (o trošku grčke države).

Egipat

Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu u Egipat, s tim što je od 1. septembra prošle godine svim putnicima koji dolaze u Egipat potreban negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hurgahda now☀️ (@hurghadaa_now)

Režim ulaska sa obaveznim negativnim testom se primenjuje za turističke destinacije poput Hurgade, Šarm el Šeika, Tabe, Mars Alama, Marse Matruh i važi na čitavoj teritoriji Egipta.

Turska

Državljani Srbije mogu da uđu u Tursku sa potvrdom o potpunoj vakcinaciji izdatoj od nadležnog organa, s tim da je druga doza dobijena najmanje pre 14 dana pre dolaska u Tursku, i/ili sa potvrdom od nadležnih organa da je u poslednjih šest meseci preležan kovid.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SheBelongHere(SBH) (@shebelonghere)

Ukoliko ne posedujete jedan od ta dva dokumenta, morate da imate negativan PCR test, urađen u poslednja 72 sata pre ulaska u Tursku ili negativan rezultat brzog antigenskog testa uređenog 48 sati pre ulaska u zemlju. Licima mlađim od 18 godina koja se nalaze u pratnji roditelja koji poseduju potvrdu o vakcinaciji nije potreban PCR test.

Na svim graničnim prelazima se vrše nasumična PCR testiranja.

U roku od 72 sata pre dolaska u Tursku neophodno je elektronski se registrovati putem sajta Ministarstva zdravlja Turske. Tokom registracije se dodeljuje takozvani HES KOD koji predstavlja elektronski vid praćenja zdravstvenog stanja putnika. Neophodan je za ulazak u sve tržne centre, restorane, državne ustanove i druge objekte. Svi putnici su dužni da pri ulasku u Tursku pokažu isti u štampanoj ili elektronskoj formi.

Albanija

Državljani Srbije mogu da uđu u Albaniju bez posebnih uslova.

Nije potreban PCR test,  niti se izriče mera karantina.

Pročitajte još:

Hrvatska

Državljani Srbije koji u Hrvatsku putuju iz turističkih razloga i imaju potvrdu o uplaćenom smeštaju (u hotelu, kampu, kod privatnog iznajmljivača ili u drugom obliku turističkog smeštaja), mogu da uđu u Hrvatsku ukoliko:

– prilože negativan PCR (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati);

– prilože potvrdu o dobijene dve doze vakcine koja se koristi u EU, ako je prošlo 14 dana od primanja druge doze ili prve doze u slučaju vakcinacije vakcinom koja se prima u jednoj dozi (Janssen/Johnson&Johnson)

– prilože potvrdu o preležanom kovidu i primljenoj jednoj dozi vakcine unutar šest meseci od početka bolesti, s tim da vakcinacija mora biti sprovedena pre manje od 180 dana od dolaska na granični prelaz;

 

View this post on Instagram

 

A post shared by YN (@yuliaa_n)

– prilože potvrdu o pozitivnom PCR testu ili brzom antigenskom testu kojim se potvrđuje da se osoba oporavila od virusa SARS-CoV-2, pri čemu je test urađen u prethodnih 180 dana, a stariji je od 11 dana od dana dolaska na granični prelaz, ili uz potvrdu lekara da je osoba preležala kovid 19;

– uz obavezu PCR ili brzog antigenskog testiranja odmah po dolasku u Hrvatsku (u vlastitom trošku), uz samoizolaciju do dobijanja negativnog rezultata. U slučaju da testiranje nije moguće obaviti, određuje se mera samoizolacije u trajanju od 10 dana.

Pored svega toga, prilikom ulaska u Hrvatsku, svi putnici su u obavezi da prilože i verodostojnu dokumentaciju kako bi dokazali razlog putovanja u Hrvatsku.

Deca mlađa od 12 godina, koja putuju u pratnji roditelja, ne moraju da imaju negativan PCR test i ne moraju u samoizolaciju ukoliko roditelji poseduju negativan PCR test ili brzi antigentski test, odnosno potvrdu o vakcinaciji ili prebolelom kovidu.

Crna Gora

Državljani Srbije, kao i stranci koji imaju stalni ili privremeni boravak u Srbiji ili su u periodu od najmanje 15 dana pre ulaska u Crnu Goru neprekidno boravili, mogu da ulaze u Crnu Goru bez posedovanja testa na koronavirus i bez dokaza o vakcinaciji.

Neophodno je poštovanje zdravstvenih mera u skladu sa zdravstvenim upozorenjem.

Detalji u vezi sa ulaskom stranih državljana u Crnu Goru se mogu naći na sajtu Vlade Crne Gore.

Španija

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Španiju ukoliko poseduju potvrdu o kompletnoj vakcinaciji (potrebno je da je prošlo najmanje 14 dana nakon što su primljene obe doze vakcine). Dozvoljen je ulazak deci mlađoj od šest godina koja putuju u pratnji osoba sa navedenom potvrdom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dorada Travel (@doradatravel)

Priznaju se vakcine Fajzer, Moderna, AstraZeneka, Janssen, koje je odobrila Evropska agencija za lekove, kao i kineske Sinofarm i Sinovac-Coronavac, koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija.

Takođe, u Španiju mogu da uđu i lica sa stalnim boravkom, dugotrajnom vizom, studenti sa vizom (obavezno zdravstveno osiguranje) i diplomatsko osoblje. Neophodan je negativan PCR ili antigen test, ne stariji od 48 sati pre dolaska, ili potvrda o kompletnoj vakcinaciji ili potvrda o preležanom kovidu 19.

Pre ulaska u zemlju svi putnici su u obavezi da popune obrazac zdravstvene kontrole, koji se može pronaći na internet adresi o smernicama za putovanje u Španiju ili putem besplatne aplikacije SPAIN TRAVEL HEALTH SpTH.

Francuska

Državljani Srbije od danas, 9. juna mogu da uđu u Francusku, ali pod uslovom da su revakcinisani najmanje 14 dana pre putovanja i to vakcinama Fajzer, Moderna, AstraZeneca, odnosno četiri nedelje nakon vakcinacije vakcinom Johnson & Johnson, uz negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan antigenski test ne stariji od 48 sati.

Putnici koji nisu vakcinisani, odnosno revakcinisani jednom od vakcina odobrenih u EU, moraće uz negativan PCR ili antigenski test da prilože i jedan od sledećih dokaza: dokaz o regulisanom boravku u Francuskoj ili nekoj od zemalja EU; dokaz da su nosioci studentske ili vize za duži boravak; dokaz da su zdravstveni radnici ili istraživači koji u Francusku dolaze radi obavljanja svoje profesije; dokaz da su zaposleni u sektoru transporta (pomorci, vozači kamiona); dokaz da su nosioci diplomatskih ili službenih pasoša; dokaz da njihovo putovanje podrazumeva tranzit preko jednog od aerodroma u Francuskoj (do 24 časa).

Nevakcinisani putnici koji dolaze iz Srbije i drugih „narandžastih“ zemalja mogu biti podvrgnuti nasumičnom antigenskom testu pri ulasku u zemlju i biće im određena mera samoizolacije u trajanju od 7 dana.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar