ulazak u grčku antigenski test
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Nakon što je stigla vest da se u Grčku može i sa brzim antigenskim testom, koji je znatno jeftiniji od PCR-a, ispostavlja se da je to za sada ipak nemoguće, mada se očekuje da će grčke vlasti uskoro i to odobriti.

Naime, kako piše na sajtu grčke vlade, ulazak u ovu zemlju turistima je omogućen ako imaju popunjen PLF formular, potvrdu o obavljenoj vakcinaciji ili negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, ili pozitivan PCR iz vremena kada su imali kovid (u prethodnih dva do devet meseci) ili antigenski test iz perioda bolesti. Dakle – u Grčku se još uvek ne može ući sa novim antigenskim testom već samo sa onim iz perioda bolesti.

Zeleni digitalni sertifikat se prihvata, ali još uvek nije obavezan.

Pročitajte još:

Pored toga, jedna od novina u popuštanju mera, koje Grci sukcesivno uvode, jeste i to da je od pre dva dana granica za decu za obavezan PCR test pomerena sa pet na šest godina starosti. To znači da sva deca starija od šest godina moraju da imaju negativan PCR test za ulaz u Grčku.

Podsetimo, juče je stigla vest da strani državljani od 7. juna u Grčku mogu da uđu i sa takozvanim brzim antigenskim testom, a da su tu odluku donele zdravstvene vlasti u Grčkoj. Preneto je i da će se rezultat brzog testa priznavati samo ako je unet u digitalni sertifikat koji je odobrila EU, što znači da je uslov da elektronski sertifikat bude izdat od referentne ustanove iz zemlje iz koje se dolazi.

Ipak, na sajtu Vlade Grčke još nema podataka o tome, pa se do zvanične objave treba voditi trenutnim relevantnim informacijama.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare