Zašto je Saranda u Albaniji omiljeno letovalište Srba

Putovanja 21. maj. 202119:20 > 19:30
Podeli:
leto 2021 saranda albanija
Foto: shutterstock By upslim

Smeštena na samom jugu Albanije, Saranda je gradić sa više od 300 sunčanih dana godišnje. Svojim šarmom privlači sve više gostiju, a odnedavno je hit destinacija i za turiste iz Srbije.

Verovatno ste već čuli nekog od prijatelja kako pominju ovo mestašce za letovanje ove godine. To i ne treba da čudi jer Sarandu krase čarobne plaže sa belim peskom, brojni maslinjaci, a sve to na jonskoj obali, preko puta čuvenog grčkog ostrva Krf.

Pročitajte još:

Tek nedavno svrstana među atraktivne destinacije, Saranda nudi toliko toga. Centar grada je u zalivu koji krasi prijatno šetalište, okruženo palmama, a svud okolo su načičkane prodavnice i restorani.

Čim zakoračite malo južnije od Sarande, na putu ka selu Ksamil, naići ćete na plažu poznatu kao Ogledalo. Baš za nju su turisti kazali da je najlepša na celoj albanskoj obali. Tu ćete naći mir ako jedva čekate da se sklonite od gužve, jer je prilično tiha, bez mnogo kafića i drugih uslužnih objekata. Ušuškani među liticama, tik do mora božanstvene tirkizne boje, regenerisaćete i dušu i telo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ???? ????????? (@s_h_a_b_a_d_a_e_v)

Kad se odmorite, možete poći u obilazak okolnih brda. Na jednom od njih nalazi se staro zdanje iz doba Osmanlija. Zamak Lekuresi je danas prilično ruiniran, ali kula koja i dalje stoji nudi nestvaran pogled na pučinu, zaliv, čak i Krf, pišu na sajtu thecrazytourists.com.

U Sarandi se nalaze i ostaci stare sinagoge i manastira sa mozaicima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maestro Travel (@maestro.travel)

A kad njih obiđete, obavezno prošetajte i do mesta Siri kalter, što zaravo znači „plavo oko“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sun & Fun Hostel (@sunandfunhostel)

To izvorište u brdovitom zaleđu Sarande je pravo čudo prirode, pa svi koji odu tamo ostanu kao omađijani. Naime, sunce na površini vode stvara bajkovitu igru svetla koja podseća na oko.
Nećete se pokajati ni ako posetite selo Ksamil, i to na ceo dan. Tu je more mirnije nego drugde, pa je super ideja da iznajmite motorni čamac i istražite obližnja ostrvca.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ????? ?????? (@hoteldodona)

Svakako bi trebalo videti i ostatke antičkog Butrinta koji su pod Uneskovom zaštitom.

Kad ste već tu, nauživajte se na plaži Borš, najdužoj na jonskom moru. Ovo parče raja, u čijoj blizini je i tvrđava iz 15. veka, još ne zna za masovni turizam.

Najlepše plaže

Inače, što se tiče plaža u Sarandi, dobra preporuka su African beach, Mango i Flamingo plaže, kao i gradska plaža u Sarandi na kojoj slobodno možete postaviti svoj peškir, bez plaćanja ležaljki.

Ipak, one najlepše plaže, za koje mnogi kažu da su i neke od najlepših u Evropi, nalaze se u okolini Sarande. Obavezno posetite plažu Pasqyra koja se nalazi na 15 minuta od Sarande, kao i Manastirsku plažu koja se nalazi odmah do Pasqyre.

Plaža koja je omiljena među onima koji vole prelepu tirkiznu boju mora i plažu bez gužve je Krorez. Do nje se iz Sarande dolazi isključivo brodićima. Tu se zaista možete opustiti, uživati u miru ili u specijalitetima malog restorana koji se nalazi na plaži.

Što se tiče cena ležaljki u Sarandi i okolini, one su uglavnom oko 10 evra za komplet ležaljki i suncobrana, pišu na sajtu Albanija.rs.

Kako doći do Sarande iz Srbije

Do Sarande se iz Srbije dolazi za oko devet, deset sati vožnje kolima. Najbolja opcija je putovanje preko Kosova, pre svega jer je put izuzetno dobar, brže se stiže i najlakše se prelaze granice.

Od Beograda do Niša se putuje autoputem, nakon čega sledi deonica od Niša do graničnog prelaza Merdare sa Kosovom. Ono što je važno da zapamtite kada je u pitanju prelaz kosovske granice je da je prelaz moguć samo uz ličnu kartu, ne uz pasoš. Za decu vam je potreban izvod iz matične knjige rođenih sa fotografijom (dobija se u opštini).

Po ulasku na Kosovo sledi nastavak putovanja auto-putem skroz do granice sa Albanijom. Ona se vrlo jednostavno prolazi, a za srpske građane je dovoljna samo lična karta. Za decu je i dalje neophodan pasoš.

Po ulasku u Albaniju putovanje se nastavlja autoputem ka Draču, nakon čega sledi putovanje magistralom do juga Albanije. Ukoliko putujete u Sarandu, Ksamil i druga mesta na jugu, preporuka je putovanje nakon Valone preko Đirokastre, a ne uz obalu jer je put znatno kvalitetniji. Po prolasku Đirokastre sledi pomalo komplikovana deonica jer se putuje relativno uskim putem preko brda, ali uz opreznu vožnju, nema nikakve brige. Čim prođete ovu deonicu, stižete u Sarandu.

Izuzetno povoljne cene

Cene u Albaniji, pa i u Sarandi, okvirno su oko 30 do 40 odsto niže u odnosu na druge letnje destinacije u regionu.

A što se smeštaja u Sarandi tiče, cene se kreću od 30 do 50 evra po danu za apartmanski smeštaj za četiri do šest osoba i od 40 do 70 evra u proseku za hotelski smeštaj. Apartmani se uglavnom nalaze vrlo blizu plaža i šetališta, dok deo hotela ima i svoje bazene, privatne plaže i brojne druge sadržaje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar