Foto:Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris

Priča da će Srbi već sredinom aprila moći u Grčku pod određenim uslovima, pala je u vodu onog trenutka kad se tamo pogoršala epidemiološka situacija i kad su strože mere produžene do 19. aprila. Šta to sad znači za one koji iz Srbije žele da odu u tu zemlju?

Konačan datum probnog otvaranja granica ipak je pod znakom pitanja.

„Čekamo do kraja nedelje na odluku grčkih vlasti, ja imam neku informaciju da će u četvrtak ili petak objaviti da počinju da popuštaju mere po rasporedu koji su najavili. To znači da bi neki dan kasnije, 20. ili 21. aprila, građani Srbije mogli da uđu u Grčku, ali samo preko Bugarske i s negativnim PCR testom“, kaže za Nova.rs Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA).

Pročitajte još:

Još ranije nam je potvrdio da će korona mere za turiste biti iste kao za Grke, ali teško da idealan odmor može da se nađe u atmosferi „zaključavanja“ i rasta obolelih.

Haris Teoharis, grčki ministar turizma, krajem marta je bio u Srbiji i potvrdio da će građani Srbije će ove godine moći na letovanje u Grčkoj uz potvrdu da su vakcinisani bilo kojom vakcinom ili uz negativan PCR test ili brzi test. Tad je najavljeno i da će grčke granice za naše turiste biti otvorene najverovatnije i pre zvaničnog početka sezone 14. maja.

„I tad su se već ograđivali da sve zavisi od epidemiološke situacije, ali od 14. maja bi trebalo da stoji dogovor. Očekujem da ćemo najkasnije krajem maja moći u Grčku i preko Severne Makedonije“, kaže Seničić.

U svakom slučaju, izgleda da je 14. maj jedini siguran datum od kojeg možemo da planiramo Grčku, do tada – ostaje nam samo da čekamo odluku tamošnjeg Kriznog štaba.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram