Egipat
Foto: Khaled DESOUKI / AFP / Profimedia

Nisam zažalila što sam u poslednjem trenutku rešila da otputujem u Egipat i ipak otišla na more.

Mnogima je pandemija bila odličan izgovor da iznenada zavole Srbiju i shvate koliko je lepa, ali 11 dana u Šarmu u hotelu s pet zvezdica je koštalo upola manje nego pet dana na Rtnju, Kopaoniku, Guči ili u vili u Vrdniku. Platila sam 600 evra kompletan aranžman, a novčanik više nisam morala ni da vadim. Plus sam izbegla gužve koje su na popularnim lokacijama u Srbiji bile nesnosne.

Pročitajte još:

Egipatski hoteli u Šarm el Šeiku su otvoreni tek prvog avgusta i to ne svi – rade na pola kapaciteta što znači da je pola rizorta u kom sam odsela bilo prazno, rade samo dva restorana, barovi ne. SPA centar radi, ali ako zakažeš – unutra si sam, a osoblje nosi maske. Sve što ima veze sa noćnim životom je zatvoreno, uveče su otvorene samo lokalne prodavnice i supermarketi. Gosti od trenutka ulaska u hotel ne nose maske, zaposleni da, ali toliko je pusto da jako brzo zaboraviš na koronu i to je ujedno najbolje na ovom letovanju. Činjenica da sam mogla da resetujem glavu, smirim strah, neizvesnost i zaboravim na termin „novo normalno“.

Foto: Ivana Stojanov/Nova.rs

Normalno je mazanje faktorom 50 jer da, vazduh je kao u rerni, normalno je zaroniti i videti roze, žute, zelene, plave ribe i zamahnuti jače kad naiđeš na ražu, jesti redovno, čitati mnogo, jahati kamilu, kvadom obići deo pustinje. Kao i svih onih godina pre korone normalno je sve što hoćeš u tih desetak dana odmora. Za „novo normalno“ je najvažnije da ostaneš okej, a mene je Egipat vratio u kolosek jer sam shvatila da i dalje postoje stvari kojima mogu da se radujem (a da nisu svakodnevne sitnice).

Egipat
Foto: Credit line: Khaled DESOUKI / AFP / Profimedia

Jedino što smo na moru primetili je da smo za razliku od prethodnih godina dosta uozbiljili teme dok sedimo na terasi i pijemo kafu, malo manje se smejemo i zezamo, vanredno stanje, politika, sva egzistencijalna teskoba je učinila svoje. Zato smo često trčali u akva park pri hotelu gde smo uz vrištanje na toboganima vratili smeh.

Kamile
Foto: Khaled DESOUKI / AFP / Profimedia

Kad te adrenalin opiči, korona i sve što ona nosi su poslednje na šta misliš. Kad vidiš ženu u burki kako izleće sa istog tog tobogana, pa dođeš u sobu, ne pada ti na pamet da proveriš da li ćeš morati u izolaciju po povratku kući, već guglaš „Kuran burka“. Kad zaroniš, ne misliš ništa, samo se prepustiš plavetnilu, a posle ne tražiš broj novoobolelih nego imena riba koje si video, pa kad skapiraš da je ona s bodljama mnogo opasna, razmišljaš kako si super jer si se oslobodio straha. Nek dođe i ajkula, sve može. Sve će biti ok, samo moraš sam da ga napraviš. Bilo to „novo normalno“ ili tvoje normalno.

***

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (10)