Foto:Shutterstock/Aleksandar Todorovic

Za ulazak u Egipat od 1. septembra svim putnicima biće potreban negativan PCR test na koronavirus. Do sada se test nije zahtevao za državljane Srbije koji su do krajnjeg turističkog odredišta na Crvenom moru stizali direktno avionom, dok će od sutra novo pravilo važiti za sve goste ove države. Istovremeno, Bugarska ukida obavezan PCR test turistima iz Srbije, dok će omiljena morska destinacija naših građana - Grčka, i naredne dve nedelje ostati zatvorena za goste sa srpskim pasošem.

Svi putnici, uključujući i Egipćane, koji od 1. septembra budu ulazili u ovu zemlju moraće da pokažu negativan PCR test ne stariji od 72 sata, zvanične su informacije koje su ambasade stranih država u ovoj zemlji uputile svojim građanima. To potvrđuje i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije koj je upravo noć pred 1. septembar, ažuriralo objavljene podatke za putovanja u druge zemlje, navodeći tačne uslove potrebne našim državljanima za ulazak.

Ipak, jedna informacija pretekla je novosti srpskog ministarstva – Bugarska, odlukom tamošnjeg Ministarstva zdravlja, od 1. septembra neće zahtevati negativan PCR test za državljane Srbije, Turske, Belorusije i Češke Republike.

Turističke agencije koje u ponudi imaju Egipat uveliko su se spremile za predstojeću izmenu režima ulaska u ovu zemlju. Tako, pojedine čak i organizuju PCR testiranja u svojim poslovnim prostorijama dva dana pred put, navodeći da je turistima potreban test star najviše 48 sati.

„Svim putnicima Travelland agencije koji su rezervisali aranžman i onima koji žele da rezervišu aranžman, a čiji period putovanja počinje od 01. septembra 2020 obezbedili smo testiranje u prostorijama naše poslovnice u Beogradu 48 sati pre puta, uz maksimalno poštovanje svih procedura prevencije i mera bezbednosti prema zakonima Republike Srbije“, saopštila je ova agencija.

Agencija na svom sajtu javno obećava da će putnicima čiji je rezultat PCR testa pozitivan novac u celosti biti vraćen, kao i da će „rezultati PCR testa će zagarantovano biti gotovi u roku od 24 h i putnicima poslati na mail adresu“.

Iz Srbije, uz negativan PCR test ne stariji od 72 sata može da se uđe i u Crnu Goru – za ovu državu postoji i jeftinija alternativa – pozitivan rezultat antitela klase IgG dobijen ELISA serološkim testom.

Foto: Shutterstock

Hrvatska takođe zahteva negativan PCR test za ulazak srpskih državljana. Građani koji planiraju da letuju u Hrvatskoj moraju da računaju da njihov negativan PCR test ne sme da bude stariji od 48 sati, inače im ulaz u ovu zemlju neće biti dozvoljen.

Grčka je, što je bilo i očekivano zbog porasta broja zaraženih u ovoj zemlji, na još dve nedelje zabranila ulazak turistima sa pasošem Republike Srbije. Malobrojni srećnici sa dvojnim državljanstvom, koji imaju pasoš neke EU države, mogu i ove godine da letuju u Grčkoj.

Foto: Shutterstock

 

Turska je još jedna od destinacija koja je popularna među turistima iz Srbije. Za ulazak u ovu zemlju nije potreban PCR test. Isto važi i za Albaniju, čije turističke čari ovog leta otkriva sve više turista iz Srbije.

Još jedna od susednih država, koja u ponudi ima morski turizam je i – Bosna i Hercegovina. Međutim, ova zemlja u ponudi ima mnogo više od Neuma – od vodopada do planina, čini je još interesantnijom za posete. Dodatni bonus je što državljani Srbije za posetu ovoj zemlji ne moraju pethodno da se testiraju na koronavirus.

U nastavku teksta pogledajte sažeti prikaz režima ulaska državljana Srbije u deo zemalja u uslovima pandemije kovida 19, sa zvanične stranice Ministarstva spoljnih poslova Srbije, ažurirane na dan 31. avgust.

HRVATSKA

Državljani Srbije koji putuju u Hrvatsku zbog turističkih ili drugih privrednih interesa, školovanja, neodložnih razloga (npr. vlasnici nekretnina u Hrvatskoj) ili drugih ličnih neodložih razloga, mogu ući u Hrvatsku bez obaveze samoizolacije uz posedovanje negativnog testa, ne starijeg od 48 sati.

Za lica u tranzitu nije poterban test ali je neophodan dokaz da je odobren ulazak u sledeću zemlju. Tranzit ne sme biti duži od 12 sati.

CRNA GORA

Od 15. avgusta 2020. godine državljani Republike Srbije mogu ući u Crnu Goru uz sledeće uslove:

1. Da poseduju negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2) ili pozitivan rezultat antitela na novi koronavirus (SARS-CoV-2) klase IgG dobijen ELISA serološkim testom.

2. Da su testovi izdati od registrovane laboratorije i nisu stariji od 72 sata u trenutku ulaska u Crnu Goru.

Obaveza posedovanja testa ne odnosi se na decu do navršene pete godine života.

3. Da u periodu od 15 dana pre ulaska u Crnu Goru nisu boravili u nekoj od država iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru.

4. Državljani Republike Srbije mogu bez ograničenja da napuste Crnu Goru.

ALBANIJA

Za ulazak državljana Srbije u Albaniju nema poslebnih uslova. Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu ili tranzitiraju.

U Albaniji nije moguće uraditi test na prisustvo virusa bez simptoma.

BOSNA I HERCEGOVINA

Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu u BiH ili da tranzitiraju.

GRČKA

Državljani Srbije ne mogu ući u Grčku. Ova odluka važi do 15.septembra 2020. Izuzetak su državljani Srbije koji imaju regulisan boravak u Grčkoj ili nekoj od zemalja EU ili Šengena, kao i posebne kategorije građana – vozači kamiona, studenti, sezonski radnici u poljoprivredi, lica koja dobiju odobrenje od Ambasade Grčke u Beogradu i sl.

EGIPAT

Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu u Egipat ili tranzitiraju.

Od 1.septembra svim putnicima koji dolaze u Egipat potreban je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Režim ulaska sa obaveznim negativnim testom se primenjuje za turističke destinacije poput Hurgade, Šarm el Šeika, Tabe, Mars Alama, Marse Matruh i važi na čitavoj teritoriji Egipta.

TURSKA

Državljani Srbije mogu ući u Tursku bez negativnog PCR testa. Pri ulasku u zemlju postoji obavezni lekarski pregled i merenje temperature. Popunjava se formular sa ličnim podacima, kontaktom i adresom boravka. Ukoliko se na lekarskom pregledu pokažu simptomi, Direkcija za zdravstvo prevozi lice u najbližu zdravstvenu ustanovu u kojoj će se raditi test. Turska ne pokriva bolničko lečenje od korona virusa ukoliko se lice zarazi tokom turističkog boravka u Turskoj.

SLOVENIJA

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Sloveniju, osim lica koja imaju regulisani boravak.

SEVERNA MAKEDONIJA

Državljani Srbije koji imaju regulisani boravak mogu da uđu u S. Makedoniju, kao i ona lica koja imaju zakazano lečenje. Neophodan je negativni test ne stariji od 72 sata. Prilikom ulaska, putnici popunjavaju izjavu sa ličnim podacima o mestu i trajanju boravka u S. Makedoniji.

Državljani Srbije koji poseduju dvojno državljanstvo, ukoliko imaju adresu prebivališta u S. Makedoniji (saglasno evidencijama kojima raspolaže MUP RSM ili su nosioci makedonske lične karte), nije potrebno da poseduju negativan test.

Tranzit kroz S. Makedoniju može da traje do tri sata i nije potreban negativan test.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar