Na more u septembru: Turska za 125 evra, Šarm el Šeik za 500

Putovanja 27. avg. 202020:31
Podeli:
Budva Foto: Shutterstock/LMspencer

Turističke agencije grčevito odbrojavaju do 1. septembra kad će se ponovo preispitati zabrana ulaska Srba u Grčku, a u međuvremenu iznalaze "nova" mora, opipavaju puls putnika i kockaju sve povoljnije aranžmane kako bi pokušali da spasu letnju sezonu u septembru.

Letovanje u septembru nekad je bilo rezervisano za one koji ne vole gužvu, traže jeftinije aranžmane ili samo tad mogu da uzmu odmor. Ove godine je drugačije. Već površni pregled ponuda domaćih agencija ostavlja utisak očajničkog pokušaja da se spase sezona. Naravno, nisu samo agencije u toj akciji, već i ugostitelji u popularnim letovalištima koja su opustela zbog pandemije, ali i turisti koji se sad već opuštaju i hvataju „fore“ kako bi u poslednjem trenutku ipak uspeli da malo odu na more.

Dakle, nade su sa svih strana uložene u taj blagi, sunčani septembar i ako ste od onih kojima je muka od razmišljanja, stresa, oprečnih informacija, nepredvidivih situacija, trke s drugima, organizacije u potpunom haosu, možda ćete pomisliti da je u ovakvoj situaciji pametno svoje letovanje poveriti nekoj od turističkih agencija. A šta je to što možete da pretražujete i očekujete?

Pročitajte još:

Što se tiče agencija, Grčka je kao omiljena destinacija i dalje na „stend baju“, a umesto nje, akcenat je stavljen na Tursku. I tu su se našlo ponešto za svačiji džep. „Last minute“ ponude za septembarske termine letovanja u Turskoj, na primer, idu od 125 evra po osobi, za koliko će vas Plana tours odvesti busom na 10 dana u Kušadasi i smestiti u hotel sa dve zvezdice, pa do preko 1.000 evra po osobi koliko košta 10 all inclusive dana u hotelu s pet zvezdica uz avionski prevoz do Lare preko Filip travela. Jungle travel Tursku planira i za oktobar, i to krstarenje guletima. Većina agencija ima u ponudi Tursku, lako možete izabrati šta vam odgovara, a za ulazak nije potreban test.

Egipat je najavio da će od 1. septembra uvesti obavezan PCR test, tako da ga već ima manje na meniju srpskih turističkih agencija. Ipak, neke agencije spremno dočekuju novo pravilo, ne odustajući od mističnog Egipta u septembru.

„Svim putnicima Big Blue agencije koji su rezervisali aranžman i onima koji žele da rezervišu aranžman, a čiji period putovanja počinje posle 01.09.2020, smo obezbedili testiranje u našoj poslovnici u Beogradu… PCR testiranje će se vršiti par dana pred put. Ukoliko rezultati PCR testa budu pozitivni, putniku će biti refundirano 100% iznosa uplaćenog aranžmana“, navodi se na sajtu agencije Big Blue, kod koje može da se nađe all inclusive aranžman od 10 dana u Šarm el Šeiku po ceni od 500 evra.

Sirotinjsko more“ u BiH i za agencije se ispostavilo kao neočekivani adut. Deset dana (sedam noći) u Neumu preko agencije Falcon košta 250 evra po osobi, a, ako vam je to mnogo, a hteli biste da overite ovo mesto ili samo da se bućnete u moru – Lavli travel ima u ponudi izlet u Neum od 26 evra po osobi (autobuski prevoz, bez noćenja).

I Albanija, za koju nisu potrebni testovi, stidljivo se uglavila u ponudu turističkih agencija, mada se ljudi uglavnom u tom pravcu pokreću u sopstvenoj režiji uz instrukcije za letovanje na albanskom primorju. No, ako ne želite da razmišljate i da se cenkate, preko Funtravela vas, na primer, septembarski odmor u hotelu u Ksamilu može izaći nešto više od 150 evra po osobi, s autobuskim prevozom, za sedam noćenja s doručkom, a Fantast nudi smeštaj u apartmanima u Sarandi – sedam noćenja s doručkom krajem septembra po ceni od 139 evra po osobi uz prevoz busom.

Pročitajte još:

Travelland ima velike popuste za Bugarsku, a na sajtu te agencije još stoje i ponude za Grčku – ali bez prevoza.

Inače, srpske agencije su se na sličan način većinom ogradile i kad su pitanju Hrvatska i Crna Gora. Ponuda ima, ali organizovan je samo smeštaj, dok putnici sami treba da se pobrinu za prevoz. Prethodno, podrazumeva se, i da ispune određene uslove za ulazak u zemlju.

U ovom trenutku za Crnu Goru potreban je negativan rezultat PCR testa na koronavirus ili pozitivan rezultat antitela klase IgG dobijen ELISA serološkim testom, koji nije stariji od 72 sata. Isto je i za Bugarsku. Za ulazak u Hrvatsku test ne sme da bude stariji od 48 sati. Ukoliko sami organizujete odlazak na more, dobro se informišite – mnogi su doživeli da ih vrate s crnogorske granice zbog pogrešnog testa, ili da im letovanje u Hrvatskoj presedne zbog loše računice.

A kad se domognete mora – smeštaj ćete lako naći, agencija vam u tom slučaju nije ni potrebna.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar