Gde nudisti letuju u Srbiji u doba korone

Putovanja 29. avg. 202020:42
Podeli:
Ada Ciganlija, vrućina, leto
Ada Ciganlija Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nudističke plaže u Srbiji mogu se nabrojati na prste jedne ruke, ali to ne znači da su naturisti ostali uskraćeni za izazove i lepote letovanja u našoj zemlji.

Najpoznatija nudistička plaža u Srbiji, a jedina u Beogradu, nalazi se na „beogradskom moru“, na špicu Ade Ciganlije. Stariji se sećaju kako je nekad bila još jedna, na čukaričkoj strani, a i Lido je svojevremeno imalo svoju nudističku plažu na Dunavu.

Novi Sad i danas na Dunavu ima dva „šteka“ na kojima se ljudi opušteno kupaju i sunčaju bez kupaćih kostima – na Kamenjaru, blizu mesta gde je još sedamdesetih postojalo okupljalište ljubitelja nudizma, i na sremskoj strani, nedaleko od plaže Oficirac.

Navodno ima jedna i na Kudrečkom jezeru u Smederevskoj Palanki, Vojvođani znaju da se razgolite i na Peskari u Zrenjaninu, i… To je otprilike to, kada su u pitanju nudističke plaže Srbije.

Ali, zato postoji Naturistička organizacija Srbije koja „promoviše ideje naturizma, zdravog života i ekologije“, koja se pobrinula da njeni članovi ne ostanu uskraćeni za letovanje u Srbiji, koje je ove godine zbog pandemije koronavirusa aktuelnije nego ikad.

Pročitajte još:

„U Srbiji postoje nekoliko opšte poznatih plaža na kojima se okupljaju naturisti. Kao i sve ostale plaže, ni ove nisu do kraja regulisane, za šta smo mi kao Organizacija veoma zainteresovani. Ipak, kako ih nema mnogo i kako su uglavnom koncentrisane u jednom delu zemlje, krenuli smo u istraživanje potencijala ostalih delova gde takve plaže nisu rasprostranjene“, najavljeno je na sajtu Naturističke organizacije Srbije.

Naime, ovo udruženje počelo je da organizuje specijalne naturističke izlete – uživanje i druženje na suncu uz jezero – ali i podstaklo nudiste da se, kao i ostali turisti, upuste u „otkrivanje“ prelepih planina Srbije. Tako je prvi put kod nas realizovano uzbudljivo naturističko planinarenje. Da, baš je kako zamišljate – učesnici su goli osvajali šume i vrhove, preskakali ledene potoke, probijali se do predivnih vodopada i jezera…

Pročitajte još:

„Grupa se otisnula u prilično nepristupačne predele, gde ni jedna mobilna mreža nije imala domet, na nešto što se prvu put organizovalo u Srbiji. Ceo događaj bi mogao da se podeli na dve etape – obučenu i naturističku. Logično, morali smo prvo peške da prođemo naseljena mesta i dođemo do tačke gde je moguće uraditi transformaciju u naturiste i dalje krenuti potpuno se utapajući sa prirodom“, objašnjeno je, uz najavu novih sličnih akcija.

U svakom slučaju, leto za „nudiste i naturiste dobre volje“, silom prilika svedeno u okvire naše zemlje, postalo je uzbudljivije, a prostor za ovakav doživljaj prirode i slobode – gotovo nepregledan.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar