Najlepši vodopadi Srbije: Čuda prirode koja oduzimaju dah

Putovanja 22. avg. 202012:13 > 12:42
Podeli:
Prskalo Foto:Shutterstock

Srbija je puna čuda prirode koja oduzimaju dah, a njeni vodopadi su ovih dana postali glavne tačke turističkih obilazaka.

Ako ovog leta obilazite prirodne lepote Srbije, najlepši vodopadi svakako bi trebalo da se nađu na vašoj ruti.

Vodopad Prskalo

View this post on Instagram

Водопад Прскало се налази на обронцима јужног Кучаја, у долини реке Некудово, удаљен 13 км од најближег насеља Ресавица у општини Деспотовац, Поморавски управни округ. Поред самог водопада пролази пут који води од Ресавице ка Честобродици. Прскало подсећа на високу, камену скулптуру и то је најнеобичнија природна појава на Кучају, купаста формација стена саграђених од бигрених наслага које је током векова наталожила вода која тече уским каналом по самом врху и прави пад са најистуреније ивице. #vodopad #vodopadprskalo #srbijauslikama #srbija #lepota

A post shared by Откријте Србију са нама ?? (@discover__serbia) on

View this post on Instagram

Упознај источну Србију: Водопад Прскало ? Вероватно најмаштовитији водопад у Србији. Скривен на обронцима Кучајских планина, у долини реке Некудово и окружен нетакнутом природом! Сиромашан водом, али никада не пресуши. Готово фантастичног облика, где је вода вековима градила себи пут до најистакнутије ивице водопада. Висок 15м. Нема буке и пуно посетиоца, јер се до њега долази теренским возилом, бајсом или пешака. . #rtanjskikonak #upoznajistocnusrbiju #vodopadprskalo #prskalo #vodopad . Аутор фотографије: Александар Вељковић ?? . #rtanj #uspon #siljak #serbiatourism #seoskiturizam #upoznajsrbiju #lepotesrbije #priroda #prirodasrbije #kompaskazesrbija #istrazisrbiju #odmor #planinarenje #vscosrbija #vscoserbia #istocnasrbija #ig_serbia #ig_srbija #planina #slikesrbije #vidisrbiju #serbia #seeserbia #obidjisrbiju #srbija

A post shared by Rtanjski konak (@rtanjskikonak) on

Ovaj vodopad  podseća na visoku, kamenu skulpturu i to je najneobičnija prirodna pojava na Kučaju. Nalazi se u  dolini reke Nekudovo, udaljen 13 km od najbližeg naselja Resavica u opštini Despotovac. Zanimljivo je da ima malu količinu vode, ali nikada ne presuši. Levo od vodopada napravljen je drveni stočić sa klupicama, tako da je ovo mesto idealno i za kampovanje.

Vodopad Jelovarnik

Najviši vodopad u Srbiji visok je 71 metar i nalazi se na Kopaoniku u oblasti Jelovarnik, po kojoj je i dobio ime u okviru Nacionalnog parka Kopaonik. Ostao je sakriven i za Jovana Cvijića i za Josifa Pančića, velike istraživače Kopaonika, pa je otkriven tek 1998. godine. Sakriven je u šumi, pa je put do njega mala avantura. Bistra reka svetlo zeleno-plave boje koja sa sedamdeset metara slobodno pada sigurno će vas ostaviti pod utiskom.

Vodopad Veliki Buk

View this post on Instagram

?

A post shared by Artistično ? (@artistic.rs) on

Ovo čudo prirode nalazi se u blizini Resavske pećine i manastira Manasija. Visine je preko 20 metara i takođe se smatra jednim od najviših vodopada u Srbiji. Nalazi se na 380 metara nadmorske visine a voda pada sa 25 metara visine u jezero. Okruženi prirodnom lepotom i svežem vazduhu ćete napuniti baterije i stvoriti lepe uspomene.

Gostiljski vodopadi

View this post on Instagram

?????

A post shared by Kristina Rakic (@kristinarakic) on

Gostiljski vodopad je jedna od najatraktivnijih hidroloških vrednosti Zlatibora. Nalazi se u selu Gostilje na 25 km od centra Zlatibora. Na Gostiljskoj reci, ispred ušća u reku Katušnicu, voda se obrušava sa 20 m visoke krečnjačke litice, formirajući tako jedinstven vodopad. Voda je prilično hladna, ali stojeći sa strane imate mogućnost da osetite efekat hladnog tuša koji je idealno rashlađenje po letnjim vrelinama.

Vodopad Ripaljka

View this post on Instagram

#waterfall #sokobanja #nature

A post shared by Marko Dimitrijevic (@maxiz_eb) on

Vodopad je zaštićen 1948 godine kao prirodno blago a sastoji se od većeg broja kaskada ukupne dužine 40 metara. Glavni vodopad – Velika Ripaljka, visok je između 11. I 14. metara, u zavisnosti od količine vode. Nalazi se na samo samo par desetina metara ispod samog ulaza u krug Specijalne bolnice na Ozrenu, na 5 km od Sokobanje.

Vodopad Tupavica

View this post on Instagram

Vodopad Tupavica. ❤️ ➡️Za ljubitelje prirode i one koji vole da istaržuju ovaj vodopad i priroda oko njega bi bio pravi raj. Vodopad se nalazi na 1050 metara nadmorske visine. ➡️Sam vodopad je visok 15-ak metara. U toku leta, ako je sušna sezona, nama mnogo vode zato je najbolje otići u proleće ili jesen. Njegovu lepotu ne smanjuje manjak vode ali pun doživljaj je kada je veća količina vode. ➡️Inače, ovaj biser je još uvek nedovoljno posećen zbog nepristupačnosti, naime treba preći reku preko brvna i proći kroz šumu da bi se došlo do njega. Ova prepreka ne bi trebalo sprečiti one koji žele da "nahrane dušu" ovom lepoticom. (juznasrbija.info) ➖➖➖➖ #kompaskazesrbija ?? ➖➖➖➖ Foto: @marko_mitrovic_photo ➖➖➖➖ #tupavica #vodopad #vodopadisrbije #prirodnelepotesrbije #priroda_srbije #srbijauslikama #mojasrbija #slikesrbije #slikesrbijeibalkana #serbianphotographers #discoverserbia?? #signatureserbia #serbianphotography #dojkinci #srbijauslikama #sasvimprirodno #instagramsrbija #juznasrbija #staraplanina

A post shared by Podržimo domaći turizam (@kompaskazesrbija) on

Pročitajte još:

Nalazi se na Straroj planini, koja je poznata po tome što ima najviše vodopada u Srbiji. Vodopad je najlakše pronaći tako što se od mesta Dojkinci krene uzvodno uz Dojkinačku rekuu, putem koji prati tok ove reke. Voda sa njega pada niz stepenaste stene, što ga čini jedinstvenim i različitim od drugih vodopada naše zemlje. Put do njega takođe uključuje malo planinarenja, što ljubiteljima prirode može doneti samo veće uživanje. Zimi često bude zaleđen, što predstavlja bajkovit prizor.

Vodopad Bigar

View this post on Instagram

Na obroncima Stare planine, neposredno uz magistralni put Knjaževac – Pirot, nalazi se ovaj biser prirode. Nastao je akumulacijom bigra (logično ?) i visok je oko 35m. Uzvodno od vodopada, prelepom šumskom stazom, krije se još veća posebnost, naime dolazi se do bigrenih kada, sa akumulacijom u vidu 3 jezerceta. Priroda je doslovno netaknuta i tu nastaje čarolija. Voda u jezerima je tirkizna, ali kako sam ja došao ovde po veoma kišovitom danu, taj tirkiz se samo naslućivao. Staza se od bigrenih jezera nastavlja do jedne velike, mirisne livade ograđene gustom šumom i manastira. Poseta manastiru se mora najaviti, što nisam znao, ali čitav ambijent je imao viši stepen mističnosti. . . #upoznajsrbiju #eastserbia #serbia #vodopadbigar #istocnasrbija #srbija #srbijauslikama #ig_serbia #visitserbia #serbiatourism #watetfall #nature #naturephotography #naturelover #advanture #wonderful #amazing #inspiration #instaphotos #travelholic #instaphotographer #vocation #vacationmode #summer #geography #geographer #geovenus

A post shared by Марко Остојић ⚜️ (@itsmevenussss) on

Još jedan vodopad Stare planine, do kojeg je put pristupačniji. Slapovi vode padaju sa visine od 35 m, a nastaje na mestu gde se potok Bigar uliva u Stanjansku reku. Ime je dobio po specifičnom rupičastom kamenu bigru sa koga se obrušava. Oko njega su i jezerca u kojima je voda jako čista, toliko da se može i piti. Manji vodopadi uzvodno od vodopada Bigar, danas zarasli u travu, u prošlosti su bili mesto na kome se sakupljalo mnogo ljudi za praznike i u vreme vašara.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar