Foto: Shutterstock

U atmosferi pandemije koronavirusa i rata u Ukrajini pitanje je kako će se kretati cene turističkih aranžmana - ovako trenutno stoje stvari kada je reč o first minute ponudi domaćih agencija.

„Cene na svim destinacijama su više nego što su bile prošle godine. Crna Gora je za oko 5 posto povećala cene, Grčka od 5 do 10 posto. U Egiptu je najdrastičnije, cene su povećane od 25 do 30 posto“, rekao je Aleksandar Seničić, direktor YUTA u razgovoru za Nova.rs.

Proverili smo kako se to odrazilo na first minute aranžmane agencija za najpopularnije srpske letnje destinacije.

Grčka

Grčka je već startovala turističku sezonu i ukinula PLF obrazac kako bi olakšala putnicima, a agencije su već uveliko istupile sa svojim first minute ponudama. Aranžmani za leto u Grčkoj mogu da se nađu i za manje od 100 evra sa sve prevozom i smeštajem, ali ako ste fleksibilni s terminima i nije vam problem da putujete busom celu noć. Tako deset dana u apartmanu u vili na Tasosu ili u Pargi može da vas izađe i 90 evra po osobi, doduše u junu i uz autobuski prevoz. Avionski prevoz cenu aranžmana zasad i dalje podiže za par stotina evra, pa su, na primer, najpovoljnije varijante za 10 dana na Skijatosu ili Kefaloniji nešto ispod 300 evra.

Pročitajte još:

Turska

First minute ponude za Tursku donose do čak 60 odsto popusta na punu cenu, pa nije loše pretresti ponude agencija ovih dana. I ovde postoji opcija putovanja autobusom, doduše ne mnogo popularna zbog dužine trajanja puta. Ipak, značajno utiče na cenu aranžmana – 10 noćenja u Kušadasiju autobusom je na primer 177 evra, avionom je 410. Srpske agencije vode i u Alanju, Sarimsakli, Marmaris, Antaliju, Bodrum…

Albanija

Cene privatnog smeštaja, koji je prošle godine mogao da se nađe i za 20 evra, možda je još rano procenjivati, ali neke agencije su izbacile svoje ponude za srpskim turistima omiljena mesta na albanskom primorju. Aranžmani su uglavnom formirani za sedam ili deset noćenja, u pitanju je uglavnom hotelski smeštaj, a cene se razlikuju u zavisnosti od mesta i toga da li birate sopstveni prevoz, autobus ili avion. Najjeftinija varijanta za Drač je oko 160 evra, za Ksamil i Sarandu može da bude i manje, autobuski prevoz cenu „pojjačava“ za pedesetak evra.

Crna Gora

Aranžmani za Crnu Goru uglavnom se svode na rezervaciju smeštaja, koji se trenutno preko agencija može naći i za desetak evra po osobi. Ukoliko ipak želite paket aranžman, koji će uključiti i autobuski prevoz, cene se kreću od oko 150 evra za devet noćenja u Budvi u junu – za apartmane. Hotelski smeštaj je i sad dosta skuplji koje god mesto da izaberete.

Egipat

Ako ćete u Hurgadu već u martu, ima aranžmana za 6 noćenja, all inclusive, avion – za 420 evra. Ipak cena raste kako se primičemo letnjoj sezoni, pa su najpovoljniji za jun 550-600 evra, ponekad i uz gratis smeštaj za dvoje dece. uvek je hotelski smeštaj, avionski prevoz i all inclusive usluga, a ako ste dovoljno slobodni s terminima odmora – svoje idealno letovanje u Egiptu možete organizovati i u aprilu ili maju i proći još malo jeftinije.

Pročitajte još:

Bugarska

Bugarska se vratila u ponudu turističkih agencija za letovanje 2022 i to po relativno povoljnim cenama – Sunčev Breg i Nesebar vas u junu zovu za oko 150 evra po osobi za sedam noćenja u apartmanskom smeštaju sa autobuskim prevozom, a ni hotelski smeštaj nije mnogo skuplji.

Hrvatska

Što se tiče Hrvatske preko agencije, ponuda je zasad prilično skromna i uglavnom se svodi na organizaciju hotelskog smeštaja na 7-10 dana uz specijalan popust do kraja marta – u Rovinju, Vrsaru, Dubrovniku, Hvaru… cene su od 280 evra pa naviše. Računa se na to da sami obezbedite prevoz, a i smeštaj će vas verovatno izaći mnogo povoljnije u sopstvenoj režiji.

***

Bonus video: Osnovna pravila za putovanja u 2022. godini

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar