Foto: Ana Marković/Nova.rs

Direktor YUTA, Aleksandar Seničić, osvrnuo se na aktuelnu situaciju u turizmu i istakao brojne probleme sa kojima se turoperatori susreću, nezadovoljan odgovorom države na izazove koje su nametnula krizna vremena.

Govoreći za portal Nova.rs, Seničić je rekao da država nije dobro odgovorila na probleme uzrokovane korona virusom.

„Korona je uništila turističku industriju, u pravom smislu te reči. Kod nas je država reagovala samo kada su u pitanju hotelijeri a ostatak turističke privrede nije dobio nikakvu značajnu pomoć. Pomoć u vidu plata nije bila ni blizu dovoljna ako se uzme u obzir da su prometi pali i preko 80 procenata u proteklih godinu i po dana. Država je morala bolje da odreaguje kada je reč o turizmu“, kaže Seničić.

Ipak, kako je rekao, želja građana Srbije za putovanjem nije pala, naprotiv.

„U januaru mesecu mogli smo videti veće interesovanje i više uplata nego što je to bilo prošle godine. Osetilo se da kriza sa koronom počinje da pada u zaborav, a i mere se polako ukidaju, stvari su krenule na bolje“, priča Seničić.

Međutim, sa početkom rata u Ukrajini, sve je stalo.

„Nema više uopšte interesovanja, niti ko uplaćuje turističke aranžmane. Ne znamo kako i na koji način će sve ovo da se reflektuje na celokupno stanje u turizmu i na život generalno“, skeptičan je direktor YUTA.

Ipak, Seničić ističe da nema razloga za paniku.

„Svaki aranžman koji je uplaćen ove ili ranijih godina je osiguran. Svaka agencija koja prodaje turističke aranžmane mora da ima garanciju putovanja – ili polisu osiguranja ili bankarsku garanciju. Sve zavisi od agencije do agencije, u odnosu na promet. Ipak, moramo da budemo svesni, ukoliko dođe do masovnog propadanja agencija i do velikog broja oštećenih, da će i osiguravajuće kuće imati problem da isplate višemilionske štete. I dalje je sve neizvesno i ništa ne možemo da predvidimo“, navodi Seničić i dodaje da niti jedna popularna destinacija nije zatvorena za građane Srbije.

„Što se destinacija tiče, sve nama važne turističke destinacije su otvorene za građane Srbije. Naravno, sve zemlje imaju svoje kovid protokole za ulazak ali niti jedna nije zatvorena turistički. Grčka je najznačajnija destinacija, tu je i Turska, Egipat, od pre dve godine Albanija postaje veoma značajna destinacija, Crna Gora i Bugarska. Sve ove destinacije su otvorene i neće postojati nikakav problem da se do tih destinacija dođe“.

Cene skaču svuda

„Cene na svim destinacijama su više nego što su bile prošle godine. Crna Gora je za oko 5 posto povećala cene, Grčka od 5 do 10 posto. U Egiptu je najdrastičnije, cene su povećane od 25 do 30 posto“, navodi Seničić.

„Najveće poskupljenje može da se očekuje u onim uslugama gde cena goriva direktno utiče – pre svega avio prevoz i autobuski prevoz. Naravno, gorivo utiče na sve ostalo ali najviše na prevoz. Normalno je da će doći do poskupljenja ali te doplate ne bi smele da budu više od par desetina evra“, rekao je Seničić.

BONUS VIDEO: Seničić o povratu novca klijentima turističkih agencija

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar