Foto: ProCip / robertharding / Profimedia

Jedva čekamo letnji odmor, a ova godina je možda prilika da otkrijete neku novu destinaciju. Donosimo predloge za mesta u Grčkoj i Turskoj koja nisu "izvikana".

Ako želite manje gužve, da isprobate novu rutu i otkrijete mesta van turističke mape, ove destinacije će vam biti intrigantne.

Pročitajte još:

Najpopularnije zemlje za letovanje, Grčka i Turska, kriju „bisere“ koji će vas oduševiti.

Megisti (Kastelorizo)

Možda nikada niste čuli za Kastelorizo, ostrvo poznato i kao Megisti, do sada. Nalazi se bliže Turskoj, a lepota ostrva će vas očarati. Ističe se prelepa luka i šarene neoklasične zgrade razbacane duž obale.

Baš kao i mnoga ostrva na Egeju i Mediteranu, Kastelorizo ima morsku pećinu koju možete istražiti brodom. Još jedna stvar koju morate videti je Knights Castle, koji pruža pogled na susednu Tursku sa svoje pozicije na crvenkastom brdu.

Amasra

Kada razmišljaju o odmoru u Turskoj, većina ljudi se odlučuje za južnu obalu, ali i obala Crnog mora na severu je veličanstvena. Ovo mesto je van utabanih staza za većinu turista, ali je prilično popularno među lokalnim stanovništvom.

Amasra zaista pruža autentičan doživljaj. Postoji nekoliko plaža i mnogo mogućnosti za šetnju duž obale. Možete ići na izlet brodom ili otići do muzeja Amastra i saznati više o lokalnom području.

Alonizos

Najveće zaštićeno morsko područje u Evropi, jedna je od najboljih destinacija u Grčkoj za posmatranje morskog života. Takođe je odlično mesto za ronjenje i posetu istorijskim manastirima i crkvama.

Arhipelag se sastoji od nekoliko ostrva (neka su nenaseljena) prekrivenih borovima, orhidejama i divljim cvećem i biljem kao što su divlja žalfija i origano. Pod vodom postoje brojne vrste morske trave. Posetioci takođe mogu videti delfine i kornjače.

Alačati

Izmir je užurban i posećen grad, ali Alačati ostaje skriveni dragulj. Ovo predgrađe je prepuno tradicionalnih kuća sa šarenim vratima i starim mlinovima koji su nekada radili. Ako volite hranu i vino, ovo je takođe mesto za vas, jer je prepuno malih restorana i kafića.

Plaže krasi izuzetno bistra voda. Čini se da duva stalan povetarac, što ga čini odličnim mestom za jedrenje.

Nafplio

Nafplio je jedan od najlepših i najromantičnijih gradova u regionu Peloponeza u Grčkoj. Ima slikoviti stari grad i luku koji su savršeni za šetnju.

Plaža Arvanitia je šljunkovita, ali ima čistu tirkiznu vodu savršenu za osvežavajuće plivanje. Obavezno posetite zamak Bourtzi, srednjovekovnu tvrđavu iz 15. veka koja se nalazi na malom ostrvu nedaleko od obale šarmantnog grada.

Akjaka

Ako u Turskoj boravite u Ičmeleru ili Marmarisu, možda niste svesni raja koji vas čeka na samo 20 minuta vožnje automobilom!

Prelepa stvar u vezi Akjake je to što je smeštena u podnožju visoke planine, voda je osvežavajuće hladna bez obzira na mesec, zahvaljujući skoro stalnom povetarcu. Takođe, ovo mesto karakteriše dugi plićak.

***

Bonus video: Manastir Meteori

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare