Zmaj torta iz Budve: Nove priče Lepog Brke

Lifestyle 12. sep. 202115:15 > 15:16
Podeli:
lepi brka
Foto: Promo

Nakon letnje pauze na Televiziju NOVA S od 13. septembra se vraća popularna emisija Domaćinske priče autora Nenada Gladića. Lepi Brka za portal Nova.rs otkriva šta sve čeka gledaoce u novoj sezoni.

Kuvar i svetski putnik Nenad Gladić, poznatiji kao Lepi Brka, uređuje i vodi emisiju Domaćinske priče, a i u novoj sezoni će zadržati svoj dobro prepoznatljiv koncept kombinacije putopisa i kulinarstva, i to i iz Srbije, i iz regiona.

Lepi Brka će nam svake nedelje predstavljati nova mesta, lokalne kulinarske specijalitete, kulturu, ali i divne domaćine koje je upoznao na tom putovanju.

lepi brka
Foto: Promo

Nova sezona kreće emisijom iz Ribnika, u blizini Banja Luke. Onda Brku put vodi u Šipovo, pa sledi serijal iz Budve i okoline.

„Gledaoci će videti priču o zanimljivoj zmaj torti iz Budve. To je torta od badema koju praktično niko više ne pravi. Ima još samo par domaćica u Budvi koje znaju da je prave i to je to. U principu, ta torta nije mnogo komplikovana, ali traži zaista mnogo rada i vremena, pa je zato danas i retko prave. To je jedan od recepata koji se jedva drže da ne nestanu. Inače, torta je u obliku zmaja, te otuda i ime. A i te žene koje je prave su zaista zmajice. Imao sam sreću da upoznam jednu od njih. Posebno je zanimljivo što je ta žena članica Parlamenta Crne Gore i profesorka književnosti u penziji“, kaže Brka.

Najavljuje i interesantnu priču o čoveku koji se bavi pčelarstvom i pravi drvene automobile.

Pročitajte još:

„Vozio sam se drvenim automobilom koji zaista radi. Pored toga, bavio sam se i mušičarenjem. Upecao sam jednu baš veliku ribu, ali otkinula se sa udice i pobegla, tako da nemam dokaz, pa mi morate verovati na reč.“

Sir iz mijeha

Brka je pred novi serijal probao i čuveni sir iz mijeha u Hercegovini, u jednom katunu blizu Nevesinja. Ovaj proizvod se priprema isključivo u Hercegovini, i to slično kao tatarski biftek. Naime, kao što su Tatari ispod sedla nosili meso na duge osvajačke pohode, tako su i Hercegovci osmislili kako da siru produže vek trajanja da bi bio dostupan na trpezi u zimskim danima, kada krave znatno smanje prinos mleka. Tako je ovčiji meh postao svojevrsni trap za sir iz koga se posle oko dva meseca dozrevanja vadi gotov proizvod, čiji je vek trajanja znatno duži nego takozvanom mladom siru.

Ove i druge zanimljive domaćinske priče pratite od 13. septembra na Televiziji NOVA S.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Pica u kućnim uslovima

Komentari

Vaš komentar